Meštrovićevi dani u Kninu, Drnišu i Šibeniku


Povodom obilježavanja 140-te obljetnice rođenja Ivana Meštrovića, hrvatski kipari mlađe generacije tu obljetnicu obilježavaju nizom aktivnosti objedinjenih kroz projekt  Meštrovićevi dani.

Za vrijeme trajanja projekta bit će organizirane izložbe u Kninu, Drnišu i Šibeniku, te rezidencija na Tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku.

Cilj projekta je pokazati koliko je Ivan Meštrović i danas aktualan i relevantan, kako u svojoj domovini tako i u svijetu, te kakav i koliki je njegov utjecaj na mlade generacije hrvatskih kipara.

Ideja je predstaviti mlađu generaciju suvremenih hrvatskih kipara i kroz njihov rad pokazati kako umjetnost može oblikovati, poboljšati i obogatiti život zajednice i pojedinca.

Projekt Meštrovićevi dani podržalo je Ministarstvo kulture i medija i Šibensko-kninska županija.

 U organizaciji i provedbi aktivnosti sudjeluju: Udruga KulTur, Tvrđava kulture Šibenik, Gradski muzej Drniš, Muzej grada Šibenika i Kninski muzej.

Umjetnici, kipari, koji će predstaviti svoje radove su: Lucija Jelić, Petar Koši, Andrija Gašparuš, Lucijan Kujundžić, Ema Zavački, Fran Marko Vlahinić, Iva Japec, Mirna Savić i Matija Popovčić.

Otvorenje izložbe u Kninskom muzeju (Galerija Belveder – Jug) je u utorak, 11. srpnja 2023.g. u 19h.

Krajem srpnja izložbeni program se širi i na Gradski muzej u Drnišu.

U prvoj polovici kolovoza održat će se kiparska rezidencija na Tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku. Na rezidenciji posjetitelji će moći  promatrati umjetnike dok stvaraju svoja djela, tj. skulpture.

Plan je da projekt raste i poprimi međunarodni karakter.

Sve aktivnosti vezane za projekt se mogu pratiti putem Instagram profila: @mestrovicevi.dani.

Pozivaju se svi koji su zainteresirani podržati ovaj projekt i pridonijeti mu svojim idejama / radom, da se jave na e-mail: mestrovicevi.dani@gmail.com.

Zahvaljujemo Muzejima Ivana Meštrovića i Turističkoj zajednici Šibensko-kninske županije na podršci, te firmama Cetina i Knauf na donacijama.

Voditelj projekta, Andrija Gašparuš

Izbornik