Pola Knina došlo vidjeti Milanov minimalizam


Nije baš pola Knina, tako se kaže, ali stvarno je puno naših sugrađana večeras pohodilo ovaj kulturni događaj u Galeriji na tvrđavi.

Milan je u svom radu izabrao pravac zvan minimalizam i on se proteže i u njegovom slikarstvu i u skulpturi i u arhitekturi, bez izuzetaka. Uvijek su prisutni ti snažni minimalistički geometrijski obrisi koji na kraju fasciniraju promatrača.

Jednom je čuveni kritičar, pokojni Darko Glavan za taj minimalizam u radu Milana Zoričića rekao da je toliko poseban i autonoman da se može smatrati posebnim stilom ili žanrom. Pa ću si ja zato dati za pravo da ga “krstim” u Milanov minimalizam.

Taj Milanov minimalizam mogli su večeras posjetitelji vidjeti u njegovim slikama, skulpturama, ali i arhitektonskim rješenjima od kojih su neka već provedena u djelo, a neka su na čekanju. Nadamo se, bar što se tiče onih vezanih za javne prostore u Kninu – ne zadugo.

Predstavio je Zoričić večeras svoje favorite u zadnjih deset godina svoga stvaralaštva, a mi ovom vječnom kninskom mladiću želimo da ovako dobru izložbu ponovi opet 2033. godine.

Izbornik