Kod Atlagića mosta pronađena povijesna kaldrma


Kod Atlagića mosta, na početku Cesarićeve obale, na dubini od oko dva metra, pronađeni su odlično očuvani ostaci povijesne kaldrme.

Kaldrma potječe iz Mletačkog doba, otkrio nam je dr. sc. Marko Sinobad, konzertvator Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku

-Ostaci kaldrme koji su otkriveni na dubini od 1,7 metara nalaze se na trasi ceste između Porte Moline, odnosno južnih gradskih vrata iz vremena Mletačke republike i staroga Atlagića mosta. Most koji je izgrađen u vrijeme osmanske uprave gradom bio je u funkciji sve do kraja 19. stoljeća kada je izgrađen prvi drveni most na mjestu današnjeg. Otkrivena pristupna cesta zatrpana je nasipavanjem terena uz obalu Krke nakon rušenja staroga mosta – kazao je Sinobad te kazao nešto više o samoj gradnji kaldrme.

-Kaldrmirani sloj ceste izgrađen je od riječnih oblutaka, dok su bordure izvedene vertikalno postavljenim debelim kamenim pločama. Obluci i ploče polagane su u zemljani sloj u suho, bez upotrebe veziva. Takva vrsta tradicijskog popločenja naziva se kogula ili kugula. Radi se o tipičnom popločenju koje je karakteristično za primorske dalmatinske gradove – pojasnio nam je Sinobad.

Kaldrma je pronađena arheološkim nadzorom koji je propisan posebnim konzervatorskim uvjetima zaštite kulturnog dobra, a provodi se nad zemljanim radovima u okviru projekta rekonstrukcije Cesarićeve obale. 

Stručni voditelj arheološkog nadzora je arheolog Miloš Biserko.

Izbornik