Broj korisnika knjižnice raste drugu godinu zaredom


Kraj godine vrijeme je kad podvlačimo crtu po pitanju učinjenog, kako u osobnim životima, tako i u poslu. Brojke koje ocrtavaju ovu godinu posložila je i kninska knjižnica.

Narodna knjižnica – Knin ove godine je organizirala 37 događanja.

Od tog broja bila su 22 kulturna događanja (deset predstavljanja knjiga, pet izložbi, četiri kazališne predstave i tri koncerta) i 15 društvenih događanja (jedan veliki znanstveni simpozij, jedno natjecanje u čitanju, tri kviza i deset radionica s djecom).

Uz to, knjižnica je producirala 27 aktivnosti, projekata, proizvoda i usluga.

Izdvojit ćemo samo nekoliko – izradu novog vizualnog identiteta, uvođenje mobilne aplikacije, izdavanje Godišnjaka grada Knina i Meteorološkog godišnjaka, stvaranje digitalne zbirke te sporazum sa Sveučilištem u Zagrebu.

Kninska knjižnica je ove godine nabavila, obradila i korisnicima na posudbu ponudila 1.783 nove knjige.

Broj korisnika Narodne knjižnice – Knin raste drugu godinu zaredom.  Otkad knjižnica vodi statistiku (od 2006. godine) nije se dogodilo da broj korisnika raste dvije godine zaredom.

Prema statistici Crolista kninska knjižnica je na dan 31. 12. 2020. godine imala 820 korisnika, dana 31. 12. 2021. imala je 838 korisnika, a danas, 30. 12. 2022., zadnjeg radnog dana ove godine, ima 858 korisnika.

Inače, to je oko 10 posto od ukupnog stanovništva grada (8.262 stanovnika po popisu iz 2021.), a taj postotak otprilike predstavlja prosjek u cijeloj Hrvatskoj.

Kninska knjižnica je po statistici NSK (uključuje sve korisnike koji su tokom godine, u nekom razdoblju, bili članovi) u 2022. godini imala 1.140 aktivnih korisnika te je i po toj statistici zabilježen rast u odnosu na prošlu godinu.

Posebno raduje da broj korisnika kninske knjižnice raste unatoč nepovoljnim demografskim okolnostima u Hrvatskoj, ali i globalnom slabljenju interesa za knjigu zbog korištenja pametnih telefona i računala te unatoč boljoj opremljenosti školskih knjižnica zbog čega se učenici nemaju potrebe učlanjivati u gradsku knjižnicu.

U tom kontekstu, spomenimo i da je trend (odnos 2020. i 2021. godine) u puno većim knjižnicama poput splitske i riječke – pad broja korisnika. 

Rad knjižnica po zakonu financiraju gradovi i općine, no knjižnica ima i vlastite prihode od upisnina, zakasnina i usluga. U 2022. godini Narodna knjižnica – Knin je uprihodovala 79.103,89 kuna što je najveći prihod u zadnjih osam godina.

Izbornik