• Naslovna
  • Kultura
  • Na tvrđavi otvorena izvrsna izložba starih fotografija s početka 20. stoljeća; Preporučujemo je!

Na tvrđavi otvorena izvrsna izložba starih fotografija s početka 20. stoljeća; Preporučujemo je!


Kao što i naslov kaže, na tvrđavi je sinoć otvorena izvrsna izložba koju najiskrenije preporučujemo i koju možete pogledati do 6. prosinca.

Izložene su stare fotografije livanjskog fotografa Mate Kaića nastale otprilike između 1905. i 1930. godine koje izuzetno vjerno prenose duh tadašnjeg vremena, kako u Bosni (najviše fotografija je nastalo u Livnu i okolici), tako i u Hrvatskoj (fotografije dubrovačkog primorja, splitskog Voćnog trga i splitskih plaža).

Ono što kod ove izložbe najviše impresionira je tehnička perfektnost fotografija. Zapitate se „kako?“ – s obzirom na tadašnju razinu tehnologije.

Plijene pažnju i kompozicija i fotografske vještine autora koje se ne bi posramili najvrsniji profesionalci u ovom zanatu, odnosno umjetnosti.

Izložba je nazvana „Svjetlopisi pod bosanskim nebom“, a dolazi iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu.

U fundusu muzeja čuva se 327 staklenih ploča (negativa, pozitiva i dijapozitiva u boji), fotografska kamera i pripadajuća foto oprema te nekoliko priručnika za fotografiju na njemačkim jeziku koje su bile u vlasništvu Mate Kaića.

Mato Kaić, prvi livanjski fotoamater, bio je član poznate livanjske obitelji Kaića, sin livanjskog trgovca i gradonačelnika, veliki intelektualac, gospodarstvenik, poljoprivrednik i umjetnik.

Fotografsku kameru nabavio je najkasnije 1902. godine u Beču i u ranoj mladosti se počinje baviti fotografijom.

U galeriji Kninskog muzeja izloženo je 60-tak predmeta (fotografije, fotografska oprema, stručna literatura).

Posjetiteljima izložbe sinoć su se obratili v.d. ravnatelj Kninskog muzeja Ante Šimić, kustosica Ivana Mikulić Sarić. muzejska savjetnica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu Željka Markov i ravnateljica tog muzeja Dražena Džeko.

Zahvaljujući organiziranom dolasku učenika srednje škole i posjeta je sinoć bila odlična.

I. Š. / Ivana Mikulić Sarić

Foto: Kninski muzej

Izbornik