Održana premijera 4. sezone serije Viva La Esperanza


U prepunom šatoru smještenom iza kluba A3 pred stotinjak oduševljenih gledatelja održana je večeras premijera 4. sezone serije Viva La Esperanza koja se sastoji od ukupno pet epizoda po 25 minuta.

Nova sezona obilježena je u prvom redu smijehom i duhovitom pomaknutošću, ali se ne propuštaju ni asocijacije na aktualne društvene teme. Također, ova sezona nije zarobljena fabulom i u tom smislu oslobođen je dodatni prostor za kreativnost.

Četvrta sezona je po meni vidno bolja nego prošla i to najviše iz razloga što je autor i redatelj Petar Ramljak izgradio svoj prepoznatljivi stil, što to više nije puko oponašanje uzora (poput Monty Pythona ili Tarantina, na primjer).

Nije to više ni klasični „trash film“, žanr koji je u hrvatskoj kinematografiji s Borom Lee-jem kao glavnim glumcem ustoličio redatelj Mario Kovač. Isti Mario Kovač koji se u finalu ove četvrte sezone Esperanze pojavljuje kao glumac i daje ovom umjetničkom ostvarenju na dodatnoj težini.

Uz Marija Kovača, nastupilo je i 40-ak glumaca amatera iz Knina od kojih su mnogi pokazali veliki glumački talent i stvarno je šteta što ih život nije odveo u smjeru glumačke karijere.

Na kraju, mišljenja sam da je Petar Ramljak „prerastao“ Esperanzu, da je vrijeme za novi projekt, novu energiju, novu kreaciju i da s obzirom na svoj talent, a sada već i iskustvo, može birati žanr i format (ja navijam za format filma).

I. Š.

Izbornik