• Naslovna
  • Kultura
  • U knjižnici održana književna večer Bobe Đuderije i podijeljene nagrade najčitateljima

U knjižnici održana književna večer Bobe Đuderije i podijeljene nagrade najčitateljima


Ljubitelji knjige znaju da je proza Bobe Đuderije duhovita i da zrači onom prirodnom ljudskosti koju danas sve teže nalazimo. A večeras smo u knjižnici otkrili da je takva – upravo kao i njena proza – i sama autorica.

Kroz intervju s novinarom i doktorom književnosti Draganom Gligorom posjetitelji su štošta doznali o Bobi, njenom životu i njenom stavu prema životu i – iznad svega se dobro nasmijali, pa čak i kad je podloga tom smijehu bio neki gorki životni moment.

Saznali smo tako o njenoj samoći koju nadvladava uz pomoć facebooka, o tome da joj je u izgradnji ljudskog odnosa nebitno sluša li čovjek Stonese ili cajke, ali i o tome da su njoj, dok je bila mlada, bili dragi Wishbone Ash i Roxy Music.

Dobili smo i informaciju tko je kriv što su muškarci u Dalmaciji takvi kakvi jesu. Kriva je žena, odnosno mater, otkrila je samokritično spisateljica iz Splita.

Danas su u Narodnoj knjižnici – Knin dodijeljene i nagrade najčitateljima. To su Nevenka Kraljić te, u kategoriji mladih čitatelja – Poludnevni boravak Udruge osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej.

I. Š.

Foto: Ivica Šimić / Ivanka Maričić

Izbornik