• Naslovna
  • Društvo
  • Udruga ZvoniMir savjetuje žrtve obiteljskog nasilja, a sve usluge su besplatne

Udruga ZvoniMir savjetuje žrtve obiteljskog nasilja, a sve usluge su besplatne


Žrtva ste obiteljskog nasilja? Ne znate kako dočekati slijedeći dan, ne znate ‘do kada ovako’, pitate se ima li izlaza. U kninskoj udruzi ZvoniMir djeluje Savjetovalište za žene žrtve obiteljskog nasilja gdje se možete obratiti radi podrške, savjeta, administrativne pomoći, psihološke pomoći i informacija o pravima.

Biti žrtva nije osobni odabir. Suočeni s idejom o prekidu dugogodišnje veze ili braka preplavljujuća je i može spriječiti da se uopće razmišlja o tome ili potraži podrška od drugih. Preplavljuju osjećaji krivnje i osjećaji srama. Socijalna izolacija kao posljedica nasilja u vezi dovodi do dodatnog osjećaja ovisnosti žrtve o partneru koji zlostavlja. Šutnja o tome iz dana u dan dovodi do još veće osamljenosti i gubitka povjerenja u druge ljude. To nije mjesto i to nisu trenuci u kojima bi se itko trebao nalaziti.

– ‘S one druge strane’ kao dio javnosti gotovo svakodnevno svjedočimo različitim partnerskim oblicima nasilja. Najčešće su žrtve žene i djeca, ali važno je naglasiti da su i muškarci nerijetko žrtve različitih oblika nasilja. Ne smijemo zaboraviti niti starije osobe koje često trpe zanemarivanje ili zlostavljanje od osoba koje skrbe o njima. Oblici nasilja s kojima se susrećemo su: emocionalno, fizičko, seksualno, ekonomsko te socijalna izolacija i kontrola kretanja – kažu iz ove kninske udruge.

Unatoč višegodišnjem senzibiliziranju javnosti o problemu nasilja, društvo u mnogim segmentima još uvijek reflektira tradicionalnu ukorijenjenost rodnih stereotipa i nasilje u obitelji percipira kao ‘stvar privatnog života’.

– Važno je da se kao pojedinci zapitamo svjedočimo li nasilju, važno je da se zapitamo prijavljujemo li nasilje kojemu svjedočimo, važno je znati da smo dužni prijaviti! I dalje – važno je pružiti razumijevanje i podršku onome tko trpi nasilje! Važno je učiniti korake da spriječimo daljnje nasilje ili ublažimo posljedice pretrpljenog nasilja. Potrebno je slušati bez osuđivanja! – zaključuju iz Udruge ZvoniMir.

Udruzi ZvoniMir možete se obratiti osobno na adresi udruge Domagojeva 12 u Kninu, poslati e-mail na savjetovaliste@zvonimir.hr ili nazvati na brojeve 022 662 554 i 091 2015 125.

Sve usluge Savjetovališta su besplatne, a osigurane su kroz projekt Korak hrabrosti III financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik