• Naslovna
  • Društvo
  • U subotu započinje Mjesec hrvatske knjige; Kninska knjižnica pripremila je “pun mjesec” događanja

U subotu započinje Mjesec hrvatske knjige; Kninska knjižnica pripremila je “pun mjesec” događanja


Mjesec hrvatske knjige traje od 15. listopada do 15. studenoga i u tom razdoblju se kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiču kultura čitanja i pisanja kao izrazito važne društvene vrijednosti. Ovogodišnja tema manifestacije glasi Generacija K, čime se stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Moto manifestacije je Misli na sebe – čitaj!

Red stiha, red proze, doza humora, kazališta i dobre glazbe – sažeti je opis programa koji vas očekuje u narednih mjesec dana u kninskoj knjižnici.

Detalje programa donosimo u nastavku;

15. 10. 2022. u 8:30 sati – Prodaja knjiga iz otpisa

Akcija prodaje knjiga iz otpisa po simboličnoj cijeni trajat će do isteka zaliha.

15. 10. 2022. u 11 sati – Promocija slikovnice Marijane Lubine “Nimalo strašan krokodil”

Marijana Lubina promovirat će svoju drugu slikovnicu naslova “Nimalo strašan krokodil”. Ova topla slikovnica s jednostavnim rimama zabavit će najmlađe čitatelje svojom pričom o prijateljstvu i izazovima kad ih nema.

20. 10. 2022. u 17 sati – Tvornica lutaka – “Ježeva kućica“, kazališna predstava za djecu u režiji Marija Kovača

Kazališna predstava Tvornice lutaka iz Zagreba u režiji Maria Kovača. “Ježeva kućica“ nastala je prema motivima istoimenog djela Branka Čopića kojeg generacije čitatelja znaju gotovo na pamet. Dramaturgija, ali i scenografija ove predstave puna je igara, igračaka i predmeta kao što su gramofonske ploče, kazete, pikule, gumi gumi, školica, pisma pisana guščjim perom i dobri stari sentiši. Kao i uvijek, Tvornica lutaka obradila je poznatu priču na sebi svojstven način izokrenuvši neke elemente tako da svijet koji kreiramo bude barem na sat vremena romantičniji, duhovitiji i ljepši od stvarnoga. Narodna knjižnica – Knin organizira ovu predstavu u suradnji s Turističkom zajednicom grada Knina.

20. 10. 2022. u 20 sati – Mario Kovač : “Metamorfoze iliti pretvorbe ” – predstavljanje zbirke poezije

U okviru Mjeseca hrvatske knjige održat će se promocija zbirke poezije Metamorfoze iliti pretvorbe poznatog kazališnog i filmskog redatelja Maria Kovača koji spontano u formi pjesama bilježi metamorfoze odnosno pretvorbe kroz koje je usporedno ili nasuprot društvu koje ga okružuje prolazio tijekom godina te ih okupio u istoimenoj zbirci Metamorfoze iliti pretvorbe u izdanju izdavačke kuće Što čitaš?.

28. 10. 2022. u 19 sati – Književna večer s Bobom Đuderijom

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Narodna knjižnica Knin ugostit će popularnu splitsku blogericu i spisateljicu Slobodanku Bobu Đuderiju. Odaziva se i na ime Marčelina, što je ujedno i naziv dvije njezine knjige; zbirke priča Marčelina: kompilacija erotsko-domoljubnih kontemplacija i Marčelina: nisam vam sve rekla. Autorica je i rado čitanih naslova Zovem u vezi posla i Da se ne baci. Kao pučku pripovjedačicu, kroničarku „maloga čovika“ često je uspoređuju sa Smojom, no njezin stil je ipak unikatan. Smijehom se bori protiv privatizacije, otuđenosti, siromaštva, nezaposlenosti, usamljenosti i izgubljenosti usred novih “društvenih vrijednosti”.

28. 10. 2022. u 19 sati – Proglašenje najčitatelja godine

Narodna knjižnica Knin izabrat će najčitatelje za 2022. godinu prema statistici posudbe u dvije kategorije; mladi i odrasli. Proglašenje će se održati 28.10.2022.

02. – 04. 11. 2022. – Vratite zaboravljene knjige s oprostom zakasnine

Akcija povrata zaboravljenih knjiga bez naplate zakasnine trajat će tri dana od 2.-4. studenog 2022.

03. 11. 2022. u 19 sati- Promocija romana “Raskrižje” autorice Marijane Perinić

Marijana Perinić, spisateljica i komičarka gostuje u Narodnoj knjižnici Knin i predstavlja svoju četvrtu knjigu “Raskrižje”. Promocija će se održati u četvrtak, 3. studenog s početkom u 19:00 sati. Autorica je još jednom je iskazala svoj spisateljski talent u novom dinamičnom romanu u kojem obrađuje ozbiljne teme današnjeg vremena kroz svoj prepoznatljiv stil koji odiše britkošću, optimizmom i smislom za humor.

05. 11. 2022. u 21 sat – Koncert jazz kvarteta Chui

Chui, mladi hrvatski kvartet koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu nastupit će u klubu A3. Posebnim ih čini spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, elektronikom i rock’n’rollom. Jedina granica su im njihovi instrumenti i mašta. Ovaj koncert Narodna knjižnica – Knin organizira u suradnji s Udrugom Atribut.

Izbornik