• Naslovna
  • Društvo
  • Potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Kninu

Potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Kninu


U Kninu je danas potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta Marka Marulića u Kninu. Sporazum su potpisali rektor Damir Boras i dekanica Lovorka Blažević.

Dekanica je naglasila kako je ovaj sporazum priznanje za kninsku visokoškolsku ustanovu koja broji 300 studenata i ima najsuvremenije opremljene učionice i laboratorije, a njeni profesori objavljuju članke u prestižnim časopisima.

Rektor Boras poručio je kako je dužnost zagrebačkog Sveučilišta pružiti potporu i “backup” Veleučilištu u Kninu koje, s obzirom na položaj, ali i tip studija koji su biotehnološki – ima veliku važnost za razvoj cijeloga kraja.

Taj razvoj bit će izraženiji ukoliko se ljudi vrate u Knin, a posebno to važi za autohtono stanovništvo koje se naviklo baviti stočarstvom i poljoprivredom, naglasio je Boras.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić je istaknuo da je Veleučilište najvažnija institucija u gradu, koja Knin čini gradom, a potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga govorila je o kninskoj visokoškolskoj ustanovi kao pokretaču razvoja.

U Kninu je danas također dogovoreno kako će već ovoga mjeseca biti potpisan aneks sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Grada Knina (sporazum potpisan 2019. godine) po kojem će zagrebačko Sveučilište i Narodna knjižnica – Knin svake dvije godine zajedno organizirati znanstvene simpozije te izdavati zbornike radova s istih.

Prvi zbornik kojega će zajedno izdati bit će Zbornik radova sa Simpozija Kralj Zvonimir održanog u lipnju ove godine čiju organizaciju su predstavnici Sveučilišta posebno pohvalili.

Izdavanje tog zbornika najavljeno je za ljeto iduće godine.

U izaslanstvu Sveučilišta u Zagrebu bili su uz rektora i prorektor Miljenko Šimpraga, dekanica Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Jadranka Frece, prodekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić te profesor s Filozofskog fakulteta Tomislav Galović.

U izaslanstvu Veleučilišta Marka Marulića su uz dekanicu bili predsjednica Upravnog vijeća Ana Marić te profesori i predavači Marija Vrdoljak, Anita Pamuković i Vedran Uroš.

Izbornik