• Naslovna
  • Kultura
  • – Dobra ova Noć knjige? – Da, mogao bi ponovno početi čitati!

– Dobra ova Noć knjige? – Da, mogao bi ponovno početi čitati!


Ovaj dijalog iz naslova se stvarno dogodio, u publici tokom fenomenalnog koncerta Aklee Neon i njenog izvrsnog ženskog benda Sound Doulas s kojim je završila Noć knjige – manifestacija kojoj je cilj poticati kulturu čitanja kao civilizacijskog dosega.

Cure rasturile

A Aklea i njene cure iz pratećeg benda su u A3 doslovno rasturile, kako u svom sviračkom umijeću, energiji i kontaktu s rasplesanom publikom tako i svojom glazbom koja je odličan spoj elektronike, dub-a i klasičnog pop rock-a.

Ono što posebno veseli je veliki broj mladih ljudi u publici. Za nadati se da će to postati trend.

Dakle, Noć knjige nije mogla ljepše završiti. A lijepo je i počela, jednom razigranom i jako kreativnom predstavom za djecu.

Kate koju znate oduševila kninske mališane

Da, Kate je stalno bila u interakciji s kninskim klincima, nasmijavala ih, poticala na kreativnost i poslala im važnu poruku – kako je dobro čitati i kako je dobro kad vam netko čita.

Saznali smo tako u ovoj dječjoj predstavi kako su djeca imala ružne snove, ali je onda došao jedač ružnih snova i pojeo ih. No, onda su roditelji počeli prije spavanja čitati djeci priče i ružnih snova više nije bilo, a jedač je ostao gladan.

Kako izgleda kad se fotografijom pokušava dočarati neka knjiga?

Noć knjige nastavila se izložbom fotografija Foto kluba Knin na temu knjige.

Bilo je stvarno uzbudljivo vidjeti kako fotografi vide određene knjige i kako su ih fotografijama uspjeli dočarati.

Svaka od fotografija nosi naziv neke poznate knjige, poput Procesa, Kradljivice knjiga ili Nepodnošljive lakoće postojanja. I baš je fora.

Stav i publike i autora je da se ovakva izložba mora događati svake godine jer je izvor, a to su knjige – neiscrpan.

U knjižnici se izložba može pogledati narednih sedam dana.

Jurica Pavičić i knjige pune kuća

Nakon izložbe fotografija svoj književni opus u knjižnici predstavio je Jurica Pavičić cijenjeni hrvatski i međunarodno priznati i nagrađivani književnik.

S njim je knjige u formi intervjua predstavljao Dragan Gligora, kninski novinar i doktor znanosti iz područja književnosti. Gligora je to maestralno odradio, a u sat i pol trajanja niti jednog trenutka nije bilo dosadno.

A od Pavičića smo saznali na koji način piše (zavaravajući sebe da zapravo ne piše nego samo stvara natuknice), kako se u Splitu mijenjao leksik (od onog Tijardovićevog, Smojinog i Runjićevog do rječnika Robija K., TBF-a i Vojka V.), kako prostor oblikuje društvo (ako nema reda u prostoru, nema ni u društvu) i zašto je arhitektura, odnosno kuća kao objekt važna u većini njegovih djela („ja kad vidim neku kuću, već bih mogao roman o njoj napisati“).

Kada smo poslije predstavljanja išli na piće raspitivao se Pavičić o kući, odnosno zgradi koja se nalazi između veleučilišta i knjižnice. Možda upravo ona bude u nekoj njegovoj narednoj knjizi i u nekoj narednoj Noći knjige.

I. Š.

Izbornik