• Naslovna
  • Kultura
  • Djeca i mladi iz udruge Čarobni svijet snimila film “Kako je fra Lujo spasio tvrđavu”

Djeca i mladi iz udruge Čarobni svijet snimila film “Kako je fra Lujo spasio tvrđavu”


Po završetku projekta “Virtualni Čarobni svijet” 35 djece i mladih završilo je program „Lujo Marun – čarobni vizionar“.

Program je podrazumijevao sklop radionica za djecu i mlade iz četiriju kulturno-umjetničkih područja – kulturna materijalna i nematerijalna baština, književnost i dramsko stvaralaštvo, digitalne vještine u fotografiji i filmu te likovna kultura i likovno stvaralaštvo te iz područja razvoja digitalnih znanja i vještina i poticanja na primjenu korištenjem različitih internetskih alata.

Stručni tim osmislio je program radionica kojima je poveznica lik i djelo fra Luje Maruna, začetnika nacionalne arheologije i čovjeka kojem možemo zahvaliti očuvanje Kninske tvrđave u današnjem obliku.

Jedan od rezultata jednogodišnjih radionica je snimanje filma “Kako je fra Lujo spasio tvrđavu” koje se odvijalo u petak 25. 2. 2022. na Kninskoj tvrđavi. Tema filma je povijesni trenutak u kojem je kninska tvrđava planirana za prodaju kamenolomu, ali biva spašena jer je Lujo Marun sakupljao novac i uspio je otkupiti za 4.000 forinti kako bi ona i danas stajala ponosito na svom mjestu kao jedna od najvećih fortifikacija u Europi.

Tekst i scenarij djeca i mladi su kreirali sa stručnjacima, a potrebna znanja za snimanje filma su iskazali na setu. Od režisera, snimatelja, klapera, skriptera pa sve do statista i glavnih uloga u petak je svaki sudionik imao svoju ulogu kojom je omogućio stvaranje filma.

Zaključno, snimanje filma nakon završenih kulturno-umjetničkih područja brojnih izleta i šetnji otkrili su djeci kulturno i povijesno bogatstvo kraja i grada u kojem žive. Time se razvija osjećaj važnosti očuvanja kulturne baštine i gradi neraskidiva veza između njih i kraja iz kojeg dolaze. Vjerujemo da će ove generacije biti dodana vrijednost svom gradu i šire sa svim svojim znanjima i vještinama stečenim navedenim programom.

Izbornik