• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • Marijo Ćaćić i Kristina Perić: ‘Građanima Knina uspjeli smo dokazati da smo stručni, sposobni, motivirani i, prije svega, pošteni i neokaljani’

Marijo Ćaćić i Kristina Perić: ‘Građanima Knina uspjeli smo dokazati da smo stručni, sposobni, motivirani i, prije svega, pošteni i neokaljani’


Razgovor s kandidatom grupe birača za gradonačelnika Knina Marijem Ćaćićem i kandidatkinjom za njegovu zamjenicu Kristinom Perić.

Kako bi opisali vaš protekli mandat? Na koje ste projekte posebno ponosni?

Moram reći da je bilo dinamično, kompleksno i iznad svega izazovno. Puno toga smo naučili, u mnogim se situacijama iznenadili, ponekad i razočarali. Zatekli smo ruiniran sustav u kojem se dobar dio procesa nije učinkovito odvijao. Nismo zatekli niti jedan pripremljen projekt, za projekte iz Intervencijskog plana Grada Knina nisu bili pokrenuti niti početni koraci pripreme, poput izrade geodetskih podloga, projektnih zadataka, rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, izrade konzervatorskih elaborata. Međutim, poznavajući modus operandi naših prethodnika, iskreno, nismo niti očekivali puno više, pa smo odmah na početku jednostavno zasukali rukave i uhvatili se posla. Ključni čimbenik za razvoj bilo kakvog sustava su ljudi, pa smo prvo reorganizirali rad gradske uprave i gradskih ustanova i poduzeća, podijelili zadatke i ustrojili kvalitetan tim ljudi spremnih i sposobnih za najkompleksnije zadatke koji su bili pred nama. Nailazili smo na opstrukcije sa mnogih strana, ali nismo dozvolili da nas obeshrabre niti skrenu sa zacrtanog puta.

U protekle 4 godine smo pripremili i prijavili ukupno 17 projekata za sufinanciranje EU sredstvima, čija je ukupna vrijednost nešto malo manja od 110 milijuna kuna. Čisto usporedbe radi, u četiri godine mandata naših prethodnika je prijavljen samo jedan EU projekt vrijednosti oko 2 milijuna kuna, i taj je prijavljen na samom kraju mandata, mjesec dana prije izbora, a kasnije kad je odobren, mi smo ga morali potpuno preraditi i dati značajno više vlastitih sredstava, jer je u početnom obliku bio jednostavno neprovediv.

Osim EU projekata smo proveli cijeli niz drugih gospodarskih, društvenih i sveukupno demografskih mjera. Vrlo značajnim sredstvima smo poticali lokalne male i srednje poduzetnike, poljoprivrednike, udruge civilnog društva, posebno one koje se bave ranjivim skupinama stanovnika, poput osoba s invaliditetom, branitelja i sl., zatim kulturno-umjetnička društva i sportske klubove.

Ima li projekata koje niste uspjeli ostvariti?

Na početku mandata smo si postavili viziju, kao nekakvu idealnu sliku poželjne budućnosti našeg grada i sve projekte i sve aktivnosti smo usmjerili u postizanje te vizije. Kao što sam rekao, jako puno projekata smo napravili, međutim, postoje i neki koje nismo još stigli u potpunosti provesti. Među njima bih posebno istaknuo projekt rekonstrukcije restorana na Krčiću, neposredno pored izvora rijeke Krke. Radi se o vrlo kompleksnom projektu budući za taj objekt u posljednjih 70 godina nitko nije uspio riješiti prvi korak, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja. Nakon mnogobrojnih sastanaka, rasprava i savjetovanja sa stručnjacima, osmislili smo pravnu proceduru rješavanja tog gorućeg problema, po kojoj smo nakon 4-5 mjeseci uspjeli upisati Grad Knin kao jedinog vlasnik objekta. Sljedeći izazov je bio usklađivanje prostorno-planske dokumentacije i tu smo isto zapeli jer je jedna županijska javna ustanova, kao javnopravno tijelo, odbila dati suglasnost na izmjene kojima bi se toj lokaciji dodijelila ugostiteljsko-turistička namjena.

Da skratim, do sad smo napravili desetak dosta kompleksnih koraka i, konačno, u ožujku 2021. Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije smo podnijeli zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, koju još uvijek čekamo. U cijelom procesu smo promijenili naziv samo projekta u Izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Krčić, i planiramo taj projekt, po ishođenju građevinske dozvole prijaviti za sufinanciranje EU sredstvima.

Drugi, također iznimno značajan projekt, kojeg nismo uspjeli do kraja provesti je Projekt izgradnje mosta u naselju Raškovići, na lokaciji gdje je stajao nekadašnji, trenutno urušeni most. U pripremi ovog projekta se zakompliciralo praktično sve ono što se teoretski i moglo zakomplicirati. Tu smo proveli ukupno 15-tak vrlo kompleksnih koraka koji su u konačnici rezultirali podnošenjem zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije u ožujku tekuće godine, i do danas ju još nismo dobili. Za izgradnju ovog mosta svake godine alociramo sredstva u gradskom proračunu, tako da ćemo odmah po ishodovanju građevinske dozvole, praktično moći i početi sa gradnjom.

Građani Knina će na nadolazećim izborima birati između šest kandidata za gradonačelnika i njegovog zamjenika/zamjenicu. Što mislite, što vas razlikuje od ostalih?

U prethodnom mandatu svim građanima našeg grada uspjeli smo dokazati da smo stručni, sposobni, iznimno motivirani i, prije svega, pošteni i neokaljani. Čisto ilustracije radi spomenuo bih dva signifikantna pokazatelja. Npr. tijekom četverogodišnjeg mandata prethodne garniture Grad Knin je pripremio i prijavio samo 1 projekt za sufinanciranje EU sredstvima, vrijednosti oko 2 milijuna kuna. S druge strane, mi smo u našem četverogodišnjem mandatu prijavili ukupno 17 projekata za sufinanciranje EU sredstvima, ukupne vrijednosti 110 milijuna kuna, od kojih smo proveli, ili trenutno provodimo projekata u vrijednosti 93 milijuna kuna, a za preostale se čeka završetak postupka evaluacije projektnih prijava. Drugi pokazatelj, kojeg bih posebno istaknuo je ukupan iznos potpora gospodarskim subjektima sa područja grada Knina isplaćen tijekom mandata. Dakle, u upravo završenom četverogodišnjem mandatu smo našim kninskim gospodarstvenicima isplatili 230 puta više sredstava potpora, nego što je to napravljeno u četverogodišnjem mandatu prethodne ekipe.

Što se tiče preostalih kandidata, neke od njih respektiram i čak ih smatram motiviranim da zaista žele pomoći razvoju našeg grada, dok su neki drugi, u nedostatku osobne hrabrosti gurnuli naprijed nekoliko novih neiskusnih lica, nastavili dosadašnju nelogičnu napadačku retoriku, koju su koristili protiv nas tijekom cijelog prethodnog mandata. U biti oni svoje nedostatke, nepoznavanje materije i svoja evidentna osobna ograničenja kompenziraju kojekakvim ad hominem neistinama i konstrukcijama i na njih i njihove objede nemamo namjeru trošiti niti vrijeme, a niti energiju.

U svom prošlom predizbornom programu isticali ste da ćete Knin ponovno učiniti gradom po mjeri mladih. Jeste li u tome uspjeli?

Smatram da smo u mnogome u tome uspjeli. Osmislili smo i implementirali cijeli niz mjera koje su imale vrlo pozitivan odjek u toj populaciji. Višestruko smo povećali ukupna izdvajanja za studentske stipendije, uveli smo još i vrlo stimulativne učeničke te sportske stipendije za najbolje kninske sportaše. Ukupno smo samo u sportsku infrastrukturu, tijekom našeg mandata uložili 150 puta više sredstava od onoga što su uložili naši prethodnici tijekom svog mandata, i ne zaustavljamo se na tome, jer ima još jako puno potreba u tom segmentu. Osim toga smo vrlo značajna sredstva uložili, i još ih ulažemo, u društvenu infrastrukturu. Izgradili smo i infrastrukturno opremili šetnice, biciklističke staze, gradske parkove, poligone i dječja igrališta, obnovili smo postojeći centralni vrtić i sva područna vrtićka odjeljenja, a prvi put nakon 46 godina od kad je izgrađen centralni vrtić, izgradili smo i potpuno opremili novi vrtić kapaciteta 70 djece. Upravo pripremamo projekt rekonstrukcije objekta stare škole u Vrpolju, u kojem ćemo urediti još jedno vrtićko odjeljenje i time ćemo zadovoljiti sve potrebe za smještajem djece u vrtić na našem području.

Osim izravnih ulaganja, tijekom mandata smo posebnu pažnju i iznimno puno energije posvetili organiziranju cijelog niza evenata, koncerata, predstava, različitih izložbi i sl., čime smo zaista obogatili kulturni život našeg grada. Tako da, uzimajući u obzir sve navedeno, možemo slobodno reći da smo ispunili i to obećanje da ćemo Knin učiniti gradom po mjeri mladih.

Što su temelji vašeg programa?

Program je nastao nakon sustavnog, stručnog analiziranja postojećeg stanja, naših internih snaga i slabosti te prilika i prijetnji iz naše okoline. Naš stručni tim je, uz konzultacije sa vanjskim ekspertima za pojedina specifična područja, razradio proceduru sustavnog planiranja uz realno sagledavanje svih činjenica od značaja za budućnosti našeg grada, te je u konačnici produciran Program koji je potpuno lišen populizma i ispraznih obećanja. U našem programu nećete pronaći niti jednu stavku koja nije u nadležnosti Grada Knina, nećete pronaći niti jednu populističku stavku koju nije moguće provesti, a vremenski je terminiran na način da ga je u cijelosti moguće provesti tijekom sljedećeg mandatnog razdoblja. Program je vrlo ambiciozan, vizionarski, a s druge strane realan i provediv s obzirom na raspoložive materijalne i ljudske potencijale.

Program se temelji na nekoliko naših dosadašnjih razvojnih dokumenata, prije svega na Strategiji razvoja Grada Knina za razdoblje 2018. – 2023., zatim na Programu podrške za poduzetnike i investitore na području Grada Knina, pa na Intervencijskom planu Grada Knina i, u konačnici, na Portfelju razvojnih projekata Grada Knina, kojeg redovito ažuriramo sa novim projektnim idejama. Detaljne Programske smjernice su prikazane na našoj mrežnoj stranici www.tvojknin.hr/program.

Koji su po vama najveći problemi grada Knina, na čemu ćete imati fokus dođete li na vlast?

Kao ključni izazov za sljedeće mandatno razdoblje smo identificirali razvoj gospodarstva grada Knina, pa je tom dijelu Programa posvećena najveća pozornost. U prethodnom mandatu smo u gospodarstvo grada Knina ubacili, povijesno gledano, više sredstava nego što je sveukupno kroz povijest ubačeno. Provodimo velike kapitalne projekte u Poslovnoj zoni Preparandija (Poduzetnički centar i Informacijski inovacijski inkubator), višestruko smo povećali gradske potpore lokalnim gospodarstvenicima (230 puta više sredstava nego što je plasirano u prethodnom mandatu), a kroz Grant shemu iz Intervencijskog plana je plasirano gotovo 20 milijuna bespovratnih kuna izravno u nabavu opreme, tehnologije i otvaranje novih radnih mjesta. Nakon tako izdašnih ulaganja u kninsko gospodarstvo, u sljedećem mandatnom razdoblju planiramo cijeli niz dodatnih kapitalnih projekata, infrastrukturno opremanje i punjenje preostalih poduzetničkih zona, zatim maksimalno aktiviranje Poduzetničkog centra i Informacijsko inovacijskog inkubatora uz provođenje detaljno razrađenih aktivnih mjera privlačenja investitora koji će tu ustrojavati svoje pogone i otvarati nova radna mjesta. Posebna pozornost je posvećena razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje te razvoju tehnologije skladištenja i prerade proizvedenih poljoprivrednih proizvoda, te je uz to razrađen cijeli koncept ubrzanog razvoja ruralnog turizma na našem prostoru. U konačnici, kao zasebnu temu smo razradili i razvoj naprednih tehnologija te iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Gledajući kvantitativno, sveukupni razvoj našeg gospodarstva čini polovinu cijelog Programa kojeg planiramo provoditi u sljedećem mandatnom razdoblju.

Kakva je reakcija ljudi na terenu u vezi s vašom kandidaturom? Kakve povratne informacije dobivate?

Ja nisam karijerni političar i na ovaj svoj angažman gledam ne kao na posao, nego na službu. Dakle, mi smo tu da služimo našim građanima i da od ovoga grada učinimo mjesto ugodnog življenja za sve koji su u njemu odlučili obitavati. Tijekom cijelog prethodnog mandata sam neprestano po terenu, razgovaram sa jako puno naših građana, mnogi mi dolaze u ured, zaustavljaju na ulici, ukazuju na probleme, daju prijedloge, sugestije, ponekad pohvale, a ponekad i kritiziraju. Smatram da je upravo to pravi način interakcije gradskih čelnika sa građanima grada i, iz mog iskustva, a preporučio bih to svima koji pretendiraju na nekakve čelne pozicije, ključno je uvijek govoriti istinu i otvoreno, pošteno i ustrajno odrađivati sve aktivnosti na svom radnom mjestu. Narod to prepoznaje i, vjerujem da će to honorirati i u nedjelju na izborima. Ja moram reći, naravno osim predstavnika oporbe koji, nažalost, smatraju da je njihov posao isključivo manipulirati činjenicama, lagati, oponirati i kritizirati, ogromna većina građana mi je pružila otvorenu podršku, jer se ne žele vraćati u ona mračna vremena kad nisu smjeli otvoreno iznijeti svoje mišljenje, pojedine ljude niti krivo pogledati, ili su živjeli u strahu da će im se netko osvetiti napadom na njihovu egzistenciju. Nažalost, ti isti to pokušavaju i danas, ali evo koristim i ovu priliku da pozovem naše građane da konačno odbace taj jaram koji im je nametnut od strane nekih starih istrošenih politika i da se slobodno okrenu budućnosti, bez bojazni da će im itko napraviti išta nažao.

Gradonačelnik Knina u sljedećem mandatu imat će, uz zamjenika iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine, još jednog zamjenika/zamjenicu umjesto dosadašnja dva. Mislite li da će Vaš posao stoga, ako dođete na vlast, biti teži nego u prethodnom mandatu?

Zasigurno hoće, jer smo u ovom prethodnom mandatu nas dvoje zamjenika, uz samog gradonačelnika odrađivali, svatko u svome području, ogroman posao. Kad smo 2017. godine preuzeli upravljanje Gradom, ja sam napravio jednu usporedbu da je to, u biti, kao da istovremeno upravljate sa 15-tak potpuno različitih kompanija. Radi se o dosta kompleksnom sustavu koji obuhvaća jako puno različitih aktivnosti koje se moraju, praktično neprestano sinkronizirano odvijati. Kad su se mijenjali Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakon o lokalnim izborima, ja sam bio protiv takvih izmjena jer ih smatram kozmetičkima i jer će realno dovesti do smanjivanja operativnih sposobnosti gradskih i općinskih uprava. Istina, ima jako puno jedinica lokalne uprave u kojima zamjenici ne rade ništa, međutim, isto tako ima i puno onih u kojima zamjenici gradonačelnika i načelnika „zarade svoju plaću“ pa je upravo zbog takvih trebalo osmisliti nekakav drugi način restrukturiranja koji bi uvažio ovu činjenicu. Smatram da će smanjivanje operativnih sposobnosti gradskih i općinskih uprava napraviti puno više štete od eventualnih ušteda koje će se postići na troškovima plaća. A i svjedoci smo da su neke lokalne uprave već našle način kako izmjenama sistematizacija radnih mjesta osigurati da oni koji bi eventualno bili zamjenici, budu uhljebljeni negdje unutar sustava, opet na javnoj plaći, tako da u takvim situacijama uopće neće doći do nikakvih ušteda.

Što se tiče naše gradske uprave, mi ćemo odmah na početku mandata napraviti reorganizaciju rada i rasporediti zaduženja po resorima na nas troje, tako da će naša gradska uprava zadržati operativne sposobnosti koje je imala i u prethodnom mandatu. Reorganizacijom ćemo više odgovornosti prebaciti na Pročelnike gradskih Upravnih odjela, a taj dodatni angažman će im biti iskompenziran uvođenjem informacijskog sustava e-Uprava, kojim će se automatizirati pojedini procesi i pojačati nadzor i kontrola rada cijele gradske uprave.

Koji će vam biti prvi potez ako dođete na vlast?

Ukoliko građani nama ukažu povjerenje na ovim izborima, možemo im obećati nastavak politike kontinuiteta, uz završavanje započetih programa i projekata i kontinuiran, intenzivan rad na razvoju našeg grada.

Prvi potezi koje ćemo odraditi biti će u području reorganizacije rada gradske uprave u skladu sa izmjenama zakonske regulative, i već paralelno s time pokretanje procesa koji su, nažalost, zbog predizborne kampanje i činjenice da je dva mjeseca Gradsko vijeće bilo raspušteno, neminovno bili zaustavljeni. Odmah po konstituiranju novog gradskog vijeća ćemo sazvati prvu radnu sjednicu na kojoj ćemo ići sa prijedlogom za donošenje Odluke o izmjenama Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana, kako bismo ubrzanom procedurom stvorili uvjete za provedbu mnogih razvojnih projekata koji su prethodno planirani.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik