• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • Most i Domovinski pokret “Zajedno jer je bitno“: Ledenko za župana a Okadar za gradonačelnika otvorili bitne kninske teme

Most i Domovinski pokret “Zajedno jer je bitno“: Ledenko za župana a Okadar za gradonačelnika otvorili bitne kninske teme


Zajedničku konferenciju za novinare danas su na glavnom kninskom trgu imali Ivica Ledenko, kandidat Mosta, Domovinskog pokreta i Loze Nezavisne liste za župana Šibensko-kninske županije te kandidat ove koalicije za kninskog gradonačelnika Robert Okadar.

Ivica Ledenko otvorio je niz kninskih tema.

– Na primjeru kninskih laguna, najbolje se može vidjeti kako birokratski način vođenja lokalne i regionalne samouprave i njihovo skrivanje iza nenadležnosti ne vodi rješavanju problema .

Podsjetio bih da je aktualni Župan Pauk u srpnju, 2019. pompozno najavio kako je uspio za isti stol sjesti ministra Ćorića i gradonačelnika Knina Jelića da se riješi problem laguna u Kninu. Održani su potom sastanci lokalne i regionalne uprave sa ministrom i predstavnikom Hrvatskih voda te tvrtkom DIV u Kninu i Zagrebu gdje je najavljeno rješenje problema laguna. Koliko mi je iz medija poznato svi su trebali uložiti po 100.000 kuna da se izradi projekt sanacije laguna. Do danas nitko nije vidio taj projekt sanacije, iako su i Pauk i Jelić u nekoliko navrata odgovarajući na vijećnička pitanja Mostovih vijećnika u županijskoj skupštini i gradskom vijeću Knina najavljivali kako će za par mjeseci biti gotov. Stanje u lagunama i dalje loše i prijeti ekološkoj katastrofi.

Pročistač otpadnih voda u Kninu koji se počeo graditi 2011. i u koji je investirano 134 milijuna kuna stoji van upotrebe. Problem pročistača je naime u tome da tone u nestabilno tlo i struka se po riječima iz lokalne uprave Grada Knina složila da se tonjenje ne da zaustaviti i da će se morati graditi novi pročistač. Uporabne dozvole i primopredaje nadležnosti nema jer evidentno posao nije napravljen kako treba te se loptica s Grada prebacuje na županiju i obrnuto. Ima li odgovornih i da li je podignuta prijava protiv odgovornih za loše uložen novac poreznih obveznika ?

Razvidno je da se ne može pristupiti saniranju laguna dok pročistač otpadnih voda ne bude u funkciji jer u industrijsku lagunu i dalje idu otpadne vode DIV-a a u fekalnu otpadne vode grada Knina. Začarani krug je dakle zatvoren, a oni od kojih građani Knina očekuju rješavanje problema skrivaju se iza nenadležnosti. Za to vrijeme u Orašnicu i Krku i dalje idu otpadne vode, a ekološka prijetnja je sve veća. Park prirode Dinara je na svega 500 metara udaljen, a Nacionalni park Krka niti 2000. metara

U ožujku, 2018. na inicijativu vijećnice Mosta Marije Čurić održana je tematska sjednica Gradskog vijeća o pročistaču, obećano rješenje problema, a do danas se ništa nije pomaklo sa mrtve točke. Također je na županijskim skupštinama više puta problem aktualizirao vijećnik Mosta Tomislav Čolak. Iz oporbe smo činili koliko smo mogli, tako ne ide pa stoga tražimo mandat da problem pravilno adresiramo, odgovorne kazneno prijavimo, a problem napokon riješimo – kazao je u svom obraćanju Ivica Ledenko.

I kandidat za gradonačelnika Robert Okadar govorio je o nizu problema u gradu.

Trošak gradske uprave narastao je dvostruko u mandatu Jelića i Ćaćića, kazao je Okadar.

– Zakonom o lokalnim porezima od 1. siječnja 2018. godine uvodi se udio za fiskalno izravnanje poreza i navedenom zakonu, Grad Knin je u 2018. godini ostvario prihod od 20.107.544,00 kuna, koji, naravno, u 2017. nije postojao. Dok „Nezavisna lista“ predvođena Markom Jelićem u svom predizbornom programu obećava:
„Neću dopustiti da se lokalna i regionalna samouprava koriste za zbrinjavanje stranačkih podobnika s niskim kompetencijama ili uopće bez njih.“
Da su to izjave po staroj narodnoj „hvalite me moja usta“ vidi se iz rezultata na mjestu gradonačelnika, na što se poziva i kandidat za gradonačelnika Knina Mario Ćaćić te ih predstavlja javnosti i kao svoje rezultate.

2017. godine za zaposlenike u gradskoj upravi, poduzeća i ustanova iz gradskog proračuna izdvajalo se 11.558.000 kuna da bi iznos izdvojen u 2020. godini iznosio 19.351.000 kuna, a za 2021. u proračunu je predviđeno izdvajanje u visini od 20.024.000 kuna, što je evidentan dokaz o uhljebljivanju, nepotizmu i klijentizmu.

Jesu li građani Knina time dobili učinkovitiju i pošteniju gradsku upravu, kao što tvrdi Jelić?

Niti jednu investiciju nisu pokrenuli niti su pomogli da se otvori radno mjesto koje donosi dodatnu vrijednost. 24 milijuna kuna godišnje više u proračunu iskoristio je za razno razne udruge tzv. Civilnog društva koja su također dobivala pozamašne iznose za svoj NErad i kozmetiku grada. Dok su se godišnje 24 milijuna mogla iskoristiti kao potpora za 240 obrta, OPG-ova, zanata… s 100.000,00 kn, što bi uvelike doprinijelo razvoju grada Knina.

Nadalje, obećavao je i turističku strategiju grada Knina, od koje su ostala samo obećanja. U isto vrijeme nije riješen problem toksičnih, otrovnih i smrdljivi laguna koje ugrožavaju građane Knina i našu Krku.

To je vidljivo i iz toga što je Jelić funkciju gradonačelnika obavljao volonterski zadržavajući svoj redovni posao profesora na Veleučilištu i još jedan honorarni posao predavača na veleučilištima u Splitu i Varaždinu. Uvjeravao je građane Knina kako nije na teret grada kao Josipa Rimac, jer je volonter i prima samo volontersku naknadu u iznosu od 4.800 kuna. Njegovim stopama krenuo je i njegov zamjenik Ćaćić, koji se odnedavno također proglasio volonterom, jer ima redovni posao predavača na nekoj školi u Zagrebu i prima volontersku naknadu od 4.386,23 kuna, te ni on nije na teret grada.

Grad Knin, bremenit problemima, treba gradonačelnika na 24 sata, koji će sve svoje vrijeme i umne i fizičke snage uporabiti za boljitak grada, a ne neke ovakve „volontere“ – kazao je u svom obraćanju Robert Okadar.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik