Marko Jelić i Iris Ukić Kotarac objavili izborni program


Kandidat za šibensko-kninskog župana dr.sc. Marko Jelić, zajedno s kandidatkinjom za svoju zamjenicu Iris Ukić Kotarac, predstavio je web stranicu s izbornim programom i glavnim idejama za vođenje županije. Nezavisni aktualni gradonačelnik Knina kao najvažnije razloge kandidature istaknuo je zasićenost dosadašnjom politikom i nejednakim odnosom županije prema građanima, ali i općinama i gradovima u kojima na vlasti nije HDZ.

– Naš glavni cilj je uspostavljanje jednakosti svih građana županije i transparentno upravljanje. Ako želimo biti funkcionalna i uspješna država stvari trebamo urediti na ispravan način, a ne da se lokalna i regionalna samouprava koriste za ‘zbrinjavanje’ stranačkih podobnika s niskim kompetencijama ili uopće bez njih. Županija treba i mora djelovati kao servis građana, poduzetnika i svih gradova i općina. Najvažnije je da županija prema svima postupa jednako, bude otvorena i digitalizirana, ali i da ima transparentan proračun koji prosječni građanin može pročitati. Na primjeru Knina i općina Pirovac, Tribunj, Murter-Kornati i Primošten vidljivo je da se može više i da rad utemeljen na poštenju i znanju donosi konkretne rezultate. Upravo to želimo postići i na županijskoj razini – naglašava Jelić.
Jelićev tim razradio je program iz područja ključnih za razvoj i prestanak stagnacije županije te imaju prijedlog za reformu županijske uprave kao i prijedlog gospodarskih, demografskih i mjera za turističku strategiju županije, uz temeljiti plan razvoja poljoprivrede te prijedloge aktivnosti i mjera u sektoru obrazovanja, pomorskog dobra, IT i tehnologije.

– Moj tim i ja imamo jasno zacrtane smjernice kojima smatramo da možemo ovu županiju učiniti boljim mjestom za život svakog građanina, a ne samo onih koji imaju privilegije koje nisu utemeljene na sposobnostima i poštenju, već na pripadnosti određenoj stranci. U razgovoru s građanima, koji su nam i putem Facebook stranice Mijenjam župana slali svoje prijedloge i poteškoće s kojima se suočavaju, detektirali smo ključne probleme i razvili program kojemu je cilj rješavanje istih te uspostavljanje jednakosti svih građana uz poticanje razvoja i napretka županije. Jedan od glavnih ciljeva nam je pozicioniranje naše županije kao središnjeg dijela Dalmacije, i to ne samo geografski, već funkcionalno, jer Šibenik mora parirati Splitu i Zadru – ističe Jelić.

Jelić i Ukić Kotarac smatraju da su na primjeru Knina i Primoštena pokazali i dokazali da se može transparentno upravljati i da predani rad i trud donose rezultate.
– Vrijeme je da iskoristimo sva naša prirodna bogatstva i resurse. Pitanja zaštite okoliša i održivog pristupa razvoju, naročito turizmu jako su nam važna. Otoci i zaleđe su nedovoljno valorizirani, zato nam je briga i fokus na te dijelove županije od iznimne važnosti, kao i briga o pomorskom dobru i odnosu županije prema gradovima i općinama po tom pitanju. Sport je neravnomjerno potican, a raspodjela zajedničkog novca za sportske aktivnosti nije jasno definirana. Poduzetnici u našoj županiji su nedovoljno potpomognuti, a to se pokazalo i sad u vrijeme globalne pandemije. Školstvo i obrazovanje u svim oblicima treba i mora biti bolje. Razvili smo i detaljan plan razvoja poljoprivrede, a naš program će se nadopunjavati i poboljšavati pa pozivamo sve zainteresirane građane da nam se jave sa svojim prijedlozima i kritikama – poručuju Marko Jelić i Iris Ukić Kotarac.

Inače, Jelićevu kandidaturu za župana podržavaju uspješni načelnici općina diljem županije iza kojih stoje ostvareni rezultati u lokalnim sredinama, načelnik Pirovca Ivan Gulam, načelnik Tribunja Marko Grubelić, načelnik općine Murter- Kornati Toni Turčinov, načelnik Primoštena Stipe Petrina i načelnica Kijeva Lidija Slavić, a podršku su mu izrazili i predstavnici nezavisnih lista iz Drniša, Vodica, Unešića.

Dr.sc. Marko Jelić rođen je 15. ožujka 1976. godine, oženjen je i otac četiri kćeri. Doktor je molekularne biologije i bivši dekan Veleučilišta Marko Marulić u Kninu. Završio je molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu, a 2000. odlazi na sveučilište Christian Albrecht u njemački Kiel. Nakon toga se 2002. prebacio u München na jedno od najboljih sveučilišta u svijetu Ludwig Maximillian na kojemu je i obranio doktorat.

U Hrvatsku se vratio krajem listopada 2003. godine, a potom se uključio u rad kninskog Centra za poduzetništvo na kojem je postao viši savjetnik za nove tehnologije, a kasnije i osnivač i bivši dekan Veleučilišta Marko Marulić u Kninu. Na lokalnim izborima 2017. godine izabran je kao prvi nestranački gradonačelnik u povijesti Knina. Svoju gradonačelničku funkciju obavljao je volonterski uz profesorski i znanstveni posao na Veleučilištu.

Iris Ukić Kotarac, dipl.iur. rođena je 26. kolovoza 1976. godine u Šibeniku. U braku je, bez djece. Nakon završene srednje škole upisuje Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je i diplomirala te nakon pripravničke volonterske prakse na Općinskom sudu u Šibeniku polaže pravosudni ispit.

Od 2008. godine u Općini Primošten zaposlena je u pravnoj službi na mjestu općinski pravnik gdje i danas radi na mjestu pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela. Od 2009. godine u Skupštini Šibensko-kninske županije vijećnica je Nezavisne liste Stipe Petrina te trenutno obnaša treći uzastopni mandat. Od 2013. godine vijećnica je u Gradskom vijeću grada Šibenika.

Detaljan izborni program možete pogledati na www.marko-jelic.com.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik