• Naslovna
  • Kultura
  • Recenzija nove sezone kninske sapunice: Ovo već postaje ozbiljno

Recenzija nove sezone kninske sapunice: Ovo već postaje ozbiljno


Zašto sam stavio u naslovu da ovo postaje ozbiljno?

Zato što je nova sezona kninske serije “Viva La Esperanza” prešla razinu lokalne zezancije, prešla je u next level, u nešto što će definitivno biti zanimljivo i gledano u hrvatskim okvirima jer takvog televizijskog igranog proizoda na našem tržištu – nema ni u tragovima.

Serija u kojoj se u najboljim manirima isprepliću utjecaji Monty Pythona i Tarantinovih filmova nije više nevina lokalna zezancija jer progovara o truleži u društvu, o ljudskoj gluposti, o glupostima vladajućeg establishmenta kojima smo svakodnevno izloženi, o problemima poput kriminala i korupcije… I sve to na urnebesno duhovit način koji gledatelja ne ostavlja ravnodušnim.

Ova serija je nešto što treba hrvatskoj javnosti, kako zbog sjajnog humora, tako i zbog izvrsne britke kritike društva.

Zato tvorac ovog malog remek djela, genijalni mladi kninski umjetnik Petar Ramljak mora razmisliti o suradnji s nekom jačom producentskom kućom koja će seriju distribuirati dalje i produkcijski je usavršiti u narednim sezonama.

Nova, treća po redu sezona Viva La Esperanza u kojoj glume Kninjanke i Kninjani, stalni gosti kultnog kluba A3, ima ukupno šest dvadesetominutnih epizoda i u svemu je nadmašila prethodne dvije sezone, od fabule i režije do tehničke kvalitete. Prethodne dvije sezone toliko su nadmašene da ih ne treba ni povezivati s novom – koja treba biti zapravo prva sezona i s kojom treba ići dalje – izvan lokalnih okvira.

Pretpremijeru održanu u subotu iza kluba A3 organizator nije javno najavljivao jer je održana samo za glumce i nekolicinu gostiju, a velika premijera za sve zainteresirane planira se za Uskršnje blagdane nakon čega će biti postavljena i na YouTube-u.

I. Š.

Izbornik