Održana završna konferencija projekta Čarobni svijet


Završna konferencija projekta Čarobni svijet, koji je provodila Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb, održana je 24. veljače 2021. godine u dvorani Studentskog doma „Fra Lujo Marun“. Kako bi udovoljili epidemiološkim mjerama, uzvanici konferencije podijeljeni su u dva dijela.

Projekt je započeo u kolovozu 2019. godine i trajao 18 mjeseci. Vrijednost je projekta 736.295,28 kn i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Ciljnu skupinu činilo je 35 djece s područja grada Knina te njihovi roditelji, no iz Udruge su istaknuli kako su kroz 18 mjeseci provedbe u aktivnosti uključili 43 djece. Drugu ciljnu skupinu činile su 3 osobe s invaliditetom te 10 stručnjaka koji rade s djecom i mladima.

Djeca i mladi bili su uključeni u radionice kojima je cilj bio jačanje pozitivne slike o sebi i samopouzdanja te radionice pomoći u učenju. Radionice u kojima se uči kako prepoznati i razumjeti sebe i druge i uloge koje imamo, kako upravljati emocijama, donositi odluke, riješiti ili izbjeći konflikt, povećavaju spremnost djece i mladih za adekvatno suočavanje sa životnim izazovima. Radionice pomoći u učenju prvo su se bavile metodama i tehnikama učenja i pamćenja te važnošću kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, a zatim školskim gradivom. Djeca uključena u Projekt posjetila su Split i uz stručno vodstvo obišla gradske znamenitosti i Hrvatsko narodno kazalište.

Cjelokupnim angažmanom orijentiranim prema djeci i njihovim roditeljima trudili su se biti podrška cijeloj obitelji kako bi pozitivno utjecali na njihovo funkcioniranje. Odabirom tema okruglih stolova i pozivom koji je bio upućen stručnjacima, roditeljima i zainteresiranoj javnosti, potencirala se važnost rasprave i dijeljenja iskustava i mišljenja kako bi svi uzajamno napredovali te time dodatno poboljšali status djeteta i obitelji u zajednici.

Stručnjaci koji su sudjelovali u Projektu prošli su set višednevnih edukacija koje je održalo Pučko otvoreno učilište Korak po korak. Kako ostvariti partnerstvo s obitelji, kako živjeti različitosti i odgajati za različitost te kako biti podrška poželjnom dječjem ponašanju, samo su neke od tema o kojima se učilo i raspravljalo na edukacijama.

U prosincu 2020. godine stručnjaci su otputovali na trodnevno studijsko putovanje kako bi u Centru za pružanje usluga u zajednici i savjetovalištu Luka Ritz, Udruzi Roda, Udruzi Hrabri telefon i Pučkom otvorenom učilištu Korak po korak razmijenili iskustva, korisne savjete te primjere dobre prakse.

U sklopu Projekta osnovan je centar za mlade za čije je početno funkcioniranje nabavljena oprema (stol, stolice, laptop, projektor i automobil). Iz Udruge napominju kako je upravo centar za mlade zalog za budućnost i održivost ovog Projekta. Naime, rezultati s radionica te dojmovi i mišljenja djece i roditelja pokazuju kako je postojanje centra koji će se baviti djecom, mladima i obitelji stvarna potreba naše zajednice. Aktivnosti poput individualne psihosocijalne podrške, grupnih radionica za djecu i roditelje, tečajeva roditeljstva, tečajeva za trudnice, predavanja stručnjaka o temama vezanim za odgoj, pomoći u učenju i kreativnih radionica, samo su neke koje bi jedan takav centar trebao imati. Ističući važnost preventivnih aktivnosti i suradnje među institucijama, Udruga Čarobni svijet iskazala je volju u pronalasku načina kojima će se ovakve aktivnosti nastaviti i nakon završetka Projekta „Čarobni svijet“.

Udruga „Čarobni svijet“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Knin provodi projekt Čarobni svijet UP.02.1.2.01.0004 koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik