• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • Na završnoj konferenciji projekta ‘Knin grad s pričom’ predstavljena dva idejna rješenja kninskog suvenira s motivom košare

Na završnoj konferenciji projekta ‘Knin grad s pričom’ predstavljena dva idejna rješenja kninskog suvenira s motivom košare


Na završnoj konferencija projekta ‘Knin grad s pričom’, koji su provele udruga Zdravi grad iz Splita u partnerstvu s udrugom Čarobni svijet iz Knina, predstavljena su dva idejna rješenja kninskog suvenira te brošura o nematerijalnoj kulturnoj baštini grada Knina izrađena u sklopu projekta. Završna konferencija održana je u četvrtak u prostorijama Studentskog doma Fra Lujo Marun u Kninu.

Provedba projekta trajala je 14 mjeseci, a cilj projekta bio je približiti djeci i mladima, ali i ostalim stanovnicima nematerijalnu kulturnu baštinu Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir koji proizlazi iz toga.

– Stručnjaci koji su uključeni u projekt zaključili su da se u košaraštvu, jednom od tradicijskih obrta kninskog kraja, najbolje sačuvao izvorni proces proizvodnje i zbog toga smo se odlučili za izradu košare kao autohtonog suvenira koji bi mogao simbolizirati kninski kraj. U sklopu projekta nastala je ilustrirana brošura istoimenog naziva ‘Knin grad s pričom’ te dva idejna rješenja suvenira, staklena kocka i magnetić s motivom košare. Brošure i suveniri dijelit će se dionicima u školama, vrtićima, turističkoj zajednici, lokalnoj samoupravi, regionalnim institucijama, organizacijama civilnog društva i sličnima kako bi nastavili promociju nematerijalne kulturne baštine i nakon završetka projekta – kazali su iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet.

U sklopu projekta odrađene su brojne aktivnosti pa je tako i provedena edukacija stručnjaka o nematerijalnoj kulturnoj baštini čiji je program osmislio dr. sc. Ante Jurčević. Osim toga, u projekt je bilo uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji su sudjelovali u kulturno-umjetničkim radionicama. Djeca i mladi kroz radionice usvojili su značajke kulturne sredine kojoj pripadaju, ali i učili o baštini svojih predaka. Djeca su tako učila razne tehnike pletenja, izrađivali su košare, slušali mitove i legende, bavili se lončarstvom, a na završnoj konferenciji predstavljeni su i njihovi radovi nastali u sklopu projekta.

U sklopu projekta provedene su i tri aktivnosti Javne kampanje s ciljem promocije nematerijalne kulturne baštine grada Knina i okolice. Mladi i stručnjaci uključeni u projekt su tako obišli kninsku tvrđavu uz stručno vodstvo, zatim posjetili košarača u mjestu Žagrović te su na kraju sudjelovali u kreativnim radionicama izrade košare i foto radionici.

– Kroz sve provedene aktivnosti cilj je bio upoznati djecu i mlade sa sadržajima baštine, obogatiti dječje znanje o kninskom kraju, njegovim posebnostima, raznolikostima i znamenitostima te razvijati pozitivnu sliku o tome što je baština. Djeci i mladima pružena je prilika da svoje doživljaje o kulturnoj baštini osvijeste kroz osmišljene aktivnosti i sadržaje projekta i tako razviju kulturni identitet i osjećaj pripadnosti – kažu voditelji projekta.
Također, stručnjaci koji su uključeni u projekt, nakon završenih edukacija, otputovali su na studijsko putovanje u Varaždin i Mariju Bistricu. Stručnjaci su tako svoje znanje i iskustvo obogatili još više i upoznali su se s primjerima dobre prakse u području promocije nematerijalne kulturne baštine.
Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik