Na završnoj konferenciji projekta ‘Knin grad s pričom’ bit će predstavljen kninski suvenir


Vrijedan projekt ‘Knin grad s pričom’ uspješno je priveden kraju, a završna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta i dva idejna rješenja kninskog suvenira održat će se u četvrtak, 29. listopada s početkom u 12 sati u prostorijama u prostorijama Studentskog doma Fra Lujo Marun, na adresi Kralja Petra Krešimira IV 22 u Kninu.

Podsjetimo, projekt ‘Knin grad s pričom’ provela je udruga Zdravi grad iz Splita u partnerstvu s Udrugom za djecu i mlade Čarobni svijet iz Knina. Cilj projekta bio je približiti djeci i mladima, ali i ostalim stanovnicima nematerijalnu kulturnu baštinu Knina, kao i osmisliti brošuru i kninski suvenir koji proizlazi iz toga.
U sklopu projekta provedena je edukacija stručnjaka o nematerijalnoj kulturnoj baštini. Osim toga, u projekt je bilo uključeno i 45 djece i mladih, podijeljenih u predškolsku, osnovnoškolsku te srednjoškolsku grupu koji su sudjelovali u kulturno-umjetničkim radionicama. Djeca i mladi kroz radionice usvojili su značajke kulturne sredine kojoj pripadaju, ali i učili o baštini svojih predaka.

Stručnjaci koji su uključeni u projekt zaključili su da se u košaraštvu, jednom od tradicijskih obrta kninskog kraja, najbolje sačuvao izvorni proces proizvodnje i zbog toga su se odlučili za izradu košare kao autohtonog suvenira koji bi mogao simbolizirati kninski kraj.

– Svrha je završne konferencije široj javnosti predstaviti ostvarene ciljeve i aktivnosti projekta kroz koje smo djecu i mlade upoznali s nematerijalnom kulturnom baštinom grada Knina i okolice. Ovom prilikom bit će predstavljeni i njihovi radovi. Jedan od ciljeva projekta bio je i osmišljavanje kninskog suvenira i izrada brošure, stoga će svi prisutni na našoj završnoj konferenciji na poklon dobiti primjerak suvenira i brošure – kažu iz udruga Zdravi grad i Čarobni svijet.

Završna konferencija organizirat će se uzimajući u obzir mjere prevencije bolesti uzrokovane virusom COVID.

Projekt ‘Knin grad s pričom’ vrijedan je 622.958,70 kuna, a u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020 – Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Dadra, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru, u okviru Europskog socijalnog fonda.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik