U petak izložba Milana Zoričića “70, 80, 90-ih”


“70, 80, 90-ih” naziv je izložbe slika autora Milana Zoričića koja se otvara u petak, 14. kolovoza u 19 sati u Galeriji Kninskog muzeja. Autor se ovom prilikom predstavlja uljima na platnu koja su nastajala od 70- ih do kraja 90-ih godina prošlog stoljeća.

Evo i biografije Milana Zoričiča:

“Rođen je 8. siječnja 1955. u Drnišu. Od ranog djetinjstva živi u Kninu gdje završava osnovnu školu i gimnaziju.

Godine 1973. upisuje se na Arhitektonski fakultet Sveučilista u Zagrebu. Već 1975. otvara prvu samostalnu izložbu u Zagrebu za koju predgovor piše akademik prof. dr. Andro Mohorovičić.

Taj period je obilovao susretima s mnogim velikim imenima hrvatskog slikarstva posebice s Josipom Vaništom koji je u to vrijeme vodio likovni dio programa arhitektonskog fakulteta. Za njega je naročito značajna bila podrška Marina Tartaglie koji ga često poziva u svoj atelier te mu piše predgovor za dubrovačku izložbu 1980. godine. Izlaže još u Zagrebu, Šibeniku, Zadru, Kninu i Karlovcu.

Diplomirao je 1981. godine. U razdoblju od 1982. do 1990. godine sudjeluje u radu Kninskog likovnog kruga čiji je jedan od utemeljitelja. Od 1988. postaje član HDLU-a Split i ZUH-a (danas HULU i HZSU).

Godine 1990. angažiran je na izradi fresaka u nekoliko sakralnih objekata u Italiji. zatim, 1997. i 1998. surađuje sa studijem Sottsass u Milanu (Sottsass Assocciati u to vrijeme jedan je od vodećih svjetskih studija dizajna i arhitekture).

Godine 2001. također u Milanu s talijanskim slikarom Beppeom Bonettijem i njemačkim slikarom Rudolphom Rainerom osniva grupu „Metarazionalità“. Grupa je izlagala na području Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Od 2001. godine slikarska tehnika „affresco strappato“ ulazi u opis izrade većine njegovih slika u za to posebno opremljenim atelierima. Živi i radi u Kninu.”

I. Š.

Izbornik