‘Knin – grad velebne povijesti i prirode’: Sve ljepote grada obuhvatili su kadrovi promotivnog spota!


Knin je grad velebne povijesti i prirode, a još su ga putopisci u 19. stoljeću opisivali kao ‘čarobni grad’. Knin leži na sedam rijeka, okružen je s devet moćnih planina i čudesnim Šarenim jezerima. Iz najviše hrvatske planine Dinare pokraj Knina rađa se prekrasni slap Krčić, a iznad grada uzdiže se Kninska tvrđava, jedna od najljepših tvrđava u Europi. Sve to uz brojne druge prirodne ljepote Knina i okolice obuhvatili su kadrovi promotivnog spota nazvanog ‘Knin – grad velebne povijesti i prirode’.

Ako već niste imali priliku pogledati video, oduševit će vas bajkoviti kadrovi velebnog Knina i njegove magične okolice koji se nižu u četverominutnom promotivnom spotu. Spot je izrađen u sklopu projekta koji provodi Grad Knin i Turistička zajednica grada Knina ‘Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma’, a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Video otvaraju kadrovi drevne kninske tvrđave čija je gradnja započela u 9. stoljeću, a jedna je od najvećih srednjovjekovnih tvrđava u Europi u kojoj su stolovala četiri hrvatska kralja. Tu je i 22-metarsko prirodno čudo, slap Krčić koji izvire u podnožju Dinare i nakon 10,5 kilometara toka slapom se ulijeva u izvor Krke. Takav slučaj u svijetu nije poznat, a divljenje Krčiću i čarobnoj Krki nikada ne prestaje. Iako tijekom ljetnih mjeseci ne možemo uživati u punoj raskoši poznatog slapa, jer rijeka Krčić presuši, uvijek je lijepo posjetiti izvor Krke i mjesto fenomena.

Moćna Dinara propinje se iznad kninskog kraja u 1831 metar najviši hrvatski vrh Sinjal koji na kninskoj strani završava slapom Krčić, a na suprotnoj spektakularnim izvorima rijeke Cetine koji se nalaze samo tridesetak kilometara od Knina. U Cetini se nalaze i ostaci crkve sv. Spasa iz 9. stoljeća, jednog od najbolje očuvanih spomenika ranosrednjovjekovnog sakralnog graditeljstva u Hrvatskoj.

Bez daha će vas ostaviti i kadrovi Burumskih i Šarenih jezera koji daju mističnu draž kninskom kraju. Kninska okolica prepuna je brojnih prirodnih ljepota, a najbolje je doživjeti uz jahanje, bicikliranje ili uživanje na kajacima. Nakon toga najbolje je kušati specijalitete domaćih OPG-ova.
Knin će vaš očarati u svako doba godine, no ljeto u Knin donosi pregršt događanja. Iz Grada i Turističke zajednice za ljeto su pripremili niz zanimljivih kulturnih i glazbenih događanja u sklopu manifestacije ‘Ljeto u Kninu’, no pandemija koronavirusa poremetila je planove. Ipak, kolovoz neće biti monoton jer su u planu, ukoliko epidemiološke mjere dopuste, predstave na otvorenom, kino projekcije, koncerti i zabavna događanja za djecu i mlade. Uskoro će biti objavljeno više informacija o ‘Ljetu u Kninu’ pa pratite Facebook stranicu Knin Tourist Board.

Knin je savršeno odredište za sve ljubitelje prirode i rekreacije pa će ovog ljeta ugostiti i dvije utrke. Prvo izdanje Kraljevske utrke u sklopu Run Croatia, startat će u podnožju Dinare i završiti kod Kninske tvrđave 29. kolovoza. Ljubitelji adrenalina doći će na svoje od 10. rujna do 13. rujna jer Knin je odabran kao start i cilj cross-country relija Dinaric Rally u kojem će sudjelovati i poznati hrvatski glumac Dušan Bućan.

Knin je i ovog kolovoza bio središte tradicionalnog svečanog obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja, no u ‘kraljevskom gradu’ cijele godine ne manjka zanimljivih događanja. Tijekom prosinca Knin živi pravu božićnu bajku uz bogati program Adventa u Kninu koji oduševljava brojne posjetitelje. Posebno je spektakularna ove godine bila i manifestacija Valentinovo na Krčiću, a kadrovi zaljubljenih parova podno moćnog slapa uz vatromet i tango ostavljaju bez daha.

Promotivni spot grada Knina izrađen je u sklopu projekta ‘Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma’ KK.08.2.1.09.0001 kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt provode Grad Knin i Turistička zajednica grada Knina.


Huknet/sponzorirani članak

Izbornik