• Naslovna
  • Društvo
  • Svjetski dan zaštite okoliša: Ciklus dokumentarnih filmova Divlji svijet NP Krka

Svjetski dan zaštite okoliša: Ciklus dokumentarnih filmova Divlji svijet NP Krka


Od danas pogledajte prvi u ciklusu dokumentaraca Divlji svijet Nacionalnog parka „Krka“

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja, JU „NP Krka“ predstavila je prvi u ciklusu dokumentarnih filmova pod nazivom Divlji svijet Nacionalnog parka „Krka“ u kojemu su glavni protagonisti kukci, sitna bića koja imaju izniman utjecaj na čitav ekosustav i bez kojih bi život kakav danas poznajemo na Zemlji bio nemoguć

Piše: Katia Župan, NP Krka

Nacionalni park „Krka“ stanište je endemičnih, rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta te se rijeka Krka svrstava među najvrjednije prirodne cjeline u Hrvatskoj i u Europi. Budući da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša očuvanje bioraznolikosti, JU „NP Krka“ predstavila je prvi u ciklusu dokumentarnih filmova Divlji svijet Nacionalnog parka „Krka“ koji donosi priču o kukcima kao indikatorima zdravog okoliša i velike bioraznolikosti. Na području Parka između ostalih možemo vidjeti medonosnu pčelu, vilinske konjice ili vretenca, vodenu kopnicu, hrastove strizibube, leptire – lastin rep i prugasto jedarce, cvrčke te bogomoljku.

„Kukci su vrstama najbrojnija životinjska skupina te, istovremeno, najslabije istražena. S obzirom na to da je zaštita vrsta, očuvanje staništa i minimiziranje ljudskog utjecaja temeljni cilj JU ‘NP Krka’, ciklusom dokumentarnih filmova željeli smo javnost dodatno educirati i omogućiti uvid u kompleksni svijet ovih malih bića koja su sve više ugrožena. U NP ‘Krka’ bilježimo veliki broj različitih vrsta kukaca pa tako, primjerice, ovdje borave čak 43 vrste vretenaca, gotovo polovica zabilježenih vrsta u Hrvatskoj. Ti vrhunski letači i aktivni grabežljivci živopisnih boja bioindikatori su stanja okoliša pa ondje gdje lete vretenca, možete biti sigurni da je priroda zdrava i očuvana“, izjavila je ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica.

Kukci, ribe, gmazovi i vodozemci, ptice i sisavci u seriji kratkih dokumentaraca predstavljaju se gledateljima u svom prirodnom okolišu NP „Krka“, približeni okom kamere i „uhvaćeni“ u svojoj svakodnevici. Pogledajte prvi u nizu edukativno – dokumentarnog serijala u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea te produkciji Dinaric Hub Production, Divlji svijet Nacionalnog parka „Krka“.

Izbornik