Projekt „Eko regija“ najavio nove interaktivne radionice za djecu


U okviru projekta „Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva“ nastavlja se provedba informativno-izobraznih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom za djecu. Tijekom prosinca, u osnovnim školama u Kninu, Vrgorcu, Pirovcu i Tribunju, pod vodstvom animatora iz Ekološke udruge Krka Knin održat će se radionice o održivom gospodarenju otpadom za djecu školskog uzrasta (od 6 do 14 godina).

Okvirno trajanje radionica jest 2 školska sata, a animatori će djeci na zanimljiv i pristupačan način približi problematiku otpada te objasniti kako oni sami mogu pridonijeti smanjenju nastanka otpada te kako pravilno odvajati otpad namijenjen recikliranju. U praktičnom dijelu radionice, djeca će od otpada izrađivati razne predmete, ispunjavati edukativne listiće te oslikavati platnene vrećice pa će tako svako dijete dobiti jedinstvenu platnenu vrećicu s vlastitim crtežom. Školarci od 1. do 4. razreda na poklon će dobiti i edukativne vodiče o odvajanju i gospodarenju otpadom koji će za pregled biti dostupni na web stranici projekta www.ekoregija.hr .

Ovo je samo jedna od mnogih izobrazno-informativnih aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Eko regija“ kojim se želi postići viša razina osviještenosti o gospodarenju otpadom svih dobnih skupina kako bi se smanjila količina otpada po glavi stanovnika. Za vrtićke uzraste još su u pripremi bojanke i didaktičke igračke, a za odrasle plakati te radijske i TV emisije. Dosadašnji tijek provedbe projekta i publikacije izdane u sklopu istog moguće je pronaći na web stranici www.ekoregija.hr , gdje posjetitelji web stranice, osim navedenog, mogu saznati gdje odložiti otpad, potražiti lokacije najbližih zelenih otoka, pronaći video i članak s uputama za kompostiranje i sličnim informacijama.

Podsjećamo, proljetos su djeca Knina, Vrgorca, Tribunja i Pirovca obilježila Dan zaštite okoliša i Dan planeta Zemlje programom koji je trajao dva sata, a mališani su pod vodstvom animatora sudjelovali u radionicama, plesovima, igrama i kvizu na temu očuvanja okoliša i gospodarenja otpadom. Uz pomoć roditelja i animatora, djeca su na zabavan način naučila kreativno koristiti papir, karton i plastiku u igri, te kako odvajati otpad. Osim obilježavanja važnih ekoloških datuma, vrtićki uzrasti Knina, Vrgorca, Tribunja i Pirovca pogledali su i lutkarsku predstavu „Keko Eko“ koja djecu nastoji potaknuti na ekološki način razmišljanja odnosno, podići njihovu razinu ekološke svijesti i naučiti ih odgovornosti u smislu odlaganja otpada i očuvanja okoliša u vrtiću, ali i izvan njega.

Projekt „Eko regija: Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva“ financira se iz Kohezijskog fonda, kroz Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.808,50 kuna, a bespovratna sredstva su odobrena u iznosu od 414.637,21 kuna, što je 84,9999969% ukupno prihvatljivih troškova.

Nositelj projekta Eko regija je Grad Knin, a projekt obuhvaća sljedeće jedinice lokalne samouprave: Grad Knin, Grad Vrgorac, Općina Pirovac, Općina Biskupija, Općina Tribunj i Općina Kijevo.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Knina.

Huknet/sponzorirani članak

Izbornik