• Naslovna
  • Sponzorirani članak
  • Hrvatska može postati vodeća u uzgoju ljekovitog bilja: Prijavite se na edukacije u Kninu i naučite sve o tome

Hrvatska može postati vodeća u uzgoju ljekovitog bilja: Prijavite se na edukacije u Kninu i naučite sve o tome


U sklopu projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije ‘Ja želim raditi’ u Kninu kreće program osposobljavanja kojim će 45 nezaposlenih osoba osposobiti za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. U području uzgoja, branja i prerade ljekovitog bilja fali kvalificirane radne snage, a Hrvatska ima uvjete da postane jedna od vodećih zemalja u ovoj vrsti proizvodnje pa je ovo odlična prilika za sve koji se žele okušati u tom sektoru.

– Program osposobljavanja za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja se nastavlja 4. studenog, a dobra vijest za sve zainteresirane je da mjesta još uvijek ima. Prijaviti se možete putem maila miro.slavica@rra-sibenik.hr ili na mobitel 099/9028800. Kako je istraživanje tržišta pokazalo da će se poduzeća sve više i više baviti preradom bilja, projektom će biti osposobljena potrebna i kvalificirana radna snaga za taj posao. Polaznicima osposobljavanja za vrijeme trajanja edukacija bit će osiguran besplatan prijevoz do mjesta održavanja edukacija i prakse, a imat će i osiguran obrok – poručuju iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja provodi projekt ‘Ja želim raditi’.

Prirodni proizvodi trenutno su jako popularni, a kupci se okreću domaćim i organskim proizvodima poput biljne kozmetike, eteričnih ulja, čajeva i prirodnih prehrambenih proizvoda poput sirupa i likera. Uzgoj i prerada ljekovitog bilja postaje tako dinamično područje kojem se okreće sve više proizvođača.

Hrvatska ima sjajne uvjete da postane jedna od vodećih zemalja u ovoj vrsti proizvodnje, a prema riječima stručnjaka, vrste koje bi se mogle uzgajati u okolici Knina su kadulja, smilje, lavandin, ružmarin, vrisak, neven, metvica, matičnjak, majčina dušica, origano, miloduh, kamilica, bijeli sljez, crni sljez. Naravno, prije odabira vrste za sadnju treba istražiti mogućnost plasmana na tržište i osigurati da su svi uvjeti za rast određene vrste zadovoljeni.

Primjerice, kamilica je vrsta koja se u Hrvatskoj najviše uzgaja, kada je o ovim vrstama riječ, a preko 95 posto proizvodnje se izvozi. Čaj od kamilice smiruje akutne želučane tegobe, pomaže kod kronične upale želučane sluznice i čira jer ima i dezinfekcijsko djelovanje i često se koristi u obliku obloga i kupki za ispiranje.

Na tržištu su jako traženi i proizvodi od lavande, popularni su, primjerice, sapuni od lavande koji smiruju problematičnu kožu, dok eterično ulje djeluje umirujuće na živce, pomaže u liječenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti, stresa i nesanice.

Tijekom programa osposobljavanja kojeg će voditi predavači sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša polaznici će dobiti osnovna teorijska i praktična znanja o uzgoju, sakupljanju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Osim predavanja, polaznike očekuje i praktična nastava u polju gdje će saditi pojedine biljne vrste, žeti, učiti kako pravilno koristiti alate i provoditi mjere održavanja nasada na siguran način.

U prostorijama Pučkog učilišta održavat će se radionice destilacije bilja i ekstrakcije, izrade sapuna, macerata sokova, a na terenu će moći saznati koje su sve biljne vrste korisne i na koji način ih je dozvoljeno sakupljati. Polaznici će nakon odrađenog programa osposobljavanja dobiti certifikat i imat će veću šansu zaposlenja, ali i samozaposlenja u području ljekovitog i aromatičnog bilja za kojim postoji velika potreba u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Projekt ‘Ja želim raditi’ vrijedan 860.000 kuna provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Edukacije se nastavljaju 4. studenog u Kninu, teorijski dio nastave provodit će se u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Knin, a svi zainteresirani prijaviti se mogu putem maila voditelja projekta miro.slavica@rra-sibenik.hr

Projekt ‘Ja želim raditi’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Huknet/Sponzorirani članak

Izbornik