• Naslovna
  • Društvo
  • Zabrane kretanja na Crvenoj zemlji, Park prirode, Predsjednica, NATO…

Zabrane kretanja na Crvenoj zemlji, Park prirode, Predsjednica, NATO…


Evo nam iz Gardijske mehanizirane brigade opet stigla obavijest o zabrani i ograničenju kretanja na Crvenoj zemlji.

Jadni li smo. Zabrana i ograničenje kretanja. U 21. stoljeću. Na prostoru koji bi trebao biti Park prirode zabranjuje se kretanje i rade se bojeva gađanja. Mogli bi malo i na Plitvicama koju vježbicu napraviti, pa u Dubrovniku na Stradunu, ha?

Ima li itko da izlobira da se taj poligon napokon makne negdje drugdje u Hrvatskoj, negdje gdje neće ugrožavati ni okoliš, ni ljude niti ičiji prosperitet?

Tko to tako čvrsto stoji iza odluke da poligon unatoč protivljenju i građana i lokalnih vlasti i ekologa, pa čak i Ministarstva okoliša, ostaje na Crvenoj zemlji?

Tko je pokrovitelj tako čvrstog stava? Načelnik Stožera, Ministar obrane, Predsjednica, NATO? Tko generalno vodi glavnu riječ u Hrvatskoj što se tiče vojnih poslova? Tko je glavni autoritet po tom pitanju? Predsjednica RH – kako veli Ustav RH ili, možda, NATO?

Predsjednica je jedno vrijeme radila u NATO-u, ima dobre veze. Možda da ih zamoli da se poligon makne?

Evo i obavijesti o najnovijoj zabrani koju smo dobili iz Gardijske mehanizirane brigade:

“Poštovani,

obavještavamo Vas DA JE DOŠLO DO IZMJENA I DOPUNA U ZABRANAMA I OGRANIČENJIMA KRETANJA ZA MJESEC LIPANJ. Pripadnici Gardijske mehanizirane brigade će na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ – Knin u području koje je omeđeno vrhovima: Orljaj tt 494 – Borova glava tt 1082 – Visibaba tt 1125 – Badanj tt 1281 – Jarebičnjak tt 1190 – Vršina tt 1004 i Lanjevac tt 624, tijekom mjeseca LIPNJA 2019., provoditi određene aktivnosti bojevih gađanja topničkim, protuoklopnim i naoružanjem kalibra do 12.7 mm te uvježbavanja. Molimo Vas da putem medija, a u cilju zaštite i sigurnosti građanstva obavijestite stanovništvo grada Knina i okolnih sela.

1. Zabrana kretanja provoditi će se isključivo kod bojevih gađanja dana:

– u dane 22., 23., 24., 25. i 26. lipnja 2019. u vremenu od 00.00 sati do 24.00 sati i

– u dane 27., 28. i 29. lipnja 2019. u vremenu od 07.00 sati do 18.00 sati.

2. Ograničenje kretanja (koje podrazumijeva zaustavljanje i propuštanje prolaznika od strane osiguranja) u ranije navedenom području ovog dopisa, provoditi će se tijekom odvijanja vježbovnih vojnih aktivnosti ili kretanja vojnika po poligonu, gađanja protuoklopnim sredstvima i naoružanjem kalibra do 12.7 mm, pri čemu postoji mogućnost nailaska na grupe vojnika, vozila, prepreke i dr., u periodu:

– u dane 18., 19., 20. i 21. lipnja 2019. u vremenu od 09.00 do 19.00 sati.

U slučaju nejasnoća, osoba za kontakt ispred Gardijske mehanizirane brigade je časnik za CIMIC satnik Ivan Aljinović tel. 022/ 617 635.”.

I. Š.

Izbornik