• Naslovna
  • Društvo
  • Bez posla si? Zgrabi priliku: Besplatno postani voćar, vinar, vrtlar, vinogradar… i putuj u Bavarsku

Bez posla si? Zgrabi priliku: Besplatno postani voćar, vinar, vrtlar, vinogradar… i putuj u Bavarsku


Tekst i foto: Tris Portal

Mnogi od nas koji su iskusili iskustvo neizvjesnosti zbog dugotrajne nezaposlenosti znaju kako to nije ugodan doživljaj. No srećom, prilike se u životu nenadano mijenjanju na bolje, pa i onima koji su odavno izgubili nadu kako će naći dostojan i pristojno plaćen posao često neočekivano svane sunce te se sretno zaposle.

Jednu od takvih prilika koje padaju neba i pomažu trajno nezaposlenima da ‘okrenu ploču’ je, kako nam se čini, i program koji osobama bez posla koji žive na kninskom području nudi mogućnost osposobljavanja da za kratko vrijeme steknu znanja pomoću kojih mogu, ako to žele, postati vrsne voćarke ili voćari, vinogradari, vinogradarke, vrtlari i vrtlarice.

Naime, kako smo to već ranije najavljivali na našim stranicama, splitska Udruga ”Zdravi grad” u suradnji s partnerima iz kninske Ekološke udruga “Krka” Knin gura korisni projekt jasnog naziva ‘Iskoristi priliku’. U ovom slučaju treba iskoristiti, za prilike kakve vladaju u našoj državi, vrlo rijetku priliku potpuno besplatno, dakle bez kune, naučiti se voćarsko-vinagradarsko-vrtlarskim vještinama i znanjima, dobiti za to međunarodno priznatu diplomu, te kvalifikacije upisane u radnu knjižicu. I na kraju otići na besplatno putovanje u Bavarsku.

Kako to?

– Ovom prilikom pozivamo na besplatne edukacije za poljoprivredna zanimanja budućnosti, odnosno za zanimanja koja se traže u ekološkoj poljoprivredi i poljodjelstvu, koje je , kao što svi znamo, poljoprivredna grana budućnosti, jer je ekološki uzgojena hrana sve više tražena. Dakle, nudimo besplatne edukacije, verificirane programe i vrhunske stručnjake koji će naše kandidate obučavati za ekološku poljoprivredu. Programi će krenuti krajem veljače, a završit u studenom ove godine. Oni koji se boje ljetnog sunca, neka ne brinu: za ljetnih mjeseci je programska pauza. Jedini uvjet je da ste pri samom upisu nezaposleni. Najvažnije je naglasiti, jer je to mnogima važno, kako pristupom ovim edukacijama ne gubite baš nikakva prava koja ste stekli kao nezaposlena osoba – pojašnjava doc.dr.sc. Andrea Russo, predsjednica Udruge Zdravi grad.

Inače, kako doznajemo od voditeljice i koordinatorice projekta Zorane Škare iz Udruge Zdravi grad, programi edukacija su planirani za sljedeća zanimanja: Voćar/ica, Vinar/ka, Vinogradar/ka, i Vrtlar/ica s naglaskom na dobru ekološku poljoprivrednu praksu. Dajte sebi priliku i naučite nešto novo, budite dio zadovoljnih korisnika naših edukacija… pozivaju.

– Nakon završene edukacije svaki sudionik dobiva Uvjerenje za zanimanje za koje se obrazovao, koje se upisuje u radnu knjižicu, te ga može koristiti pri traženju zaposlenja. U sklopu edukacija osiguran je prijevoz svima onima koji nisu iz Knina, za sve sudionike osiguran je ručak, svi sudionici imaju osiguranje od nezgoda te je za one koji uspješno završe edukaciju planirano je besplatno studijsko putovanje u Bavarsku, gdje će se moći vidjeti kako u stvarnosti izgleda jedno dobro uređeno ekološko poljoprivredno gospodarstvo. Svi zainteresirani mogu se javiti na moj broj telefona: 099 207 20 55 – veli Zorana Škare, voditeljica projekta.

Treba napomenuti i kako ovu lijepu priliku treba ‘ugrabiti’ što prije, ili ‘do isteka zaliha’, kako se bi to danas rekli trgovci, premda je predviđeno kako će se prijave primati do 15. veljače.
Pretpostavlja se kako bi zanimanje za ovaj projekt moglo biti značajno, jer se ne događa četo da te netko potpuno besplatno obrazuje za zanimanje koje ti ‘ulazi’ u radnu knjižicu, te ti usput plaća troškove prijevoza, hrane i na koncu te još vodi na izlet u inozemstvo. A u međuvremenu još neopterećeno učenje i boravak na svježem zraku, upoznavanje novih prijatelja… itd.

Pametnome dosta: ako ste nezaposleni, tj. nemate pametnijeg posla i s kninskog ste područja, a volite raditi s rukama, kako se to kaže, znate što vam je činiti.

-Marginalizirane skupine u ruralnim područjima Republike Hrvatske bez dodatnih znanja i vanjske pomoći teško se mogu izvući iz zamke socijalne isključenosti i siromaštva. Ovaj projekt ima za cilj dati priliku marginaliziranim skupinama na području grada Knina i okolice da se obrazuju u traženim zanimanjima, te ojačaju svoje samopouzdanje i motiviranost. Realizacijom projekta ciljana skupina će povećati svoju mogućnost zapošljavanja, te smanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva – pojašnjava smisao projekta njegova voditeljica Zorana Škare.

Za više informacija, osim na gore navedeni broj mobitela, zainteresirani se mogu obratiti Udruzi Zdravi grad kojoj je sjedište u Splitu, u Vukovarskoj ulici 65, na telefon 021/540-630, na e-mail adresu: ured@zdravigrad.hr ili posredstvom ove poveznice na internetske stranice udruge.

Inače, za one koji će se možda začuditi i reći ‘pa koji je interes nekome besplatno nuditi sve navedeno‘, evo i odgovora, plemeniti projekt ,Iskoristi priliku!” financiran je iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014- 2020.

Izbornik