• Naslovna
  • Društvo
  • Ekološka katastrofa: HEP isušio jezero u Golubiću; Uništena sva flora i fauna

Ekološka katastrofa: HEP isušio jezero u Golubiću; Uništena sva flora i fauna


HEP je prouzročio ekološku katastrofu isušivši jezero u Golubiću i uništivši postojeću floru i faunu, izvijestili su nas iz Športsko ribolovnog društva Krka poslavši nam i fotografije isušenog jezera.

– U utorak u poslijepodnevnim satima HEP je uslijed radova na HE Golubić kod Knina ispustio svu vodu iz akumulacijskog jezera Golubić na rijeci Butižnici, čime je uništena sva flora i fauna jezera i pričinjena šteta je ogromna. Uginule su velike količine potočne pastrve koja je trebala ovih tjedana krenuti u mrijest tako da je šteta nemjerljiva. Uz to, otpadne vode kolektora novog naselja Golubić sada ulaze u suho jezero pa postoji mogućnost zaraza, jer izvođač radova planira obavljati radove mjesec dana. Mi ćemo ovih dana krenuti s privatnom tužbom protiv HEP-a i tražiti nadoknadu štete pogotovo zato jer imamo saznanja da će isto raditi svake godine – izvijestili su nas iz ŠRD Krka i požalili se kako ih HEP uopće nije kontaktirao.

– HEP je to napravio bez da je obavijestio ŠRD Krka koja gospodari tim jezerom kao i rijekom Butižnicom koja prolazi kroz njega. Napravljena je velika katastrofa jer je riblji fond u jezeru totalno uništen. U jezeru su obitavale autohtone vrste riba poput potočne pastrve, linjka i klena kojih sada više nema. Na jezeru se osim mulja i trave mogu vidjeti ostavljeni leševi riba koje su uginule prilikom ispuštanja vode. Mi smo u četvrtak organizirali spašavanje dijela ribljeg fonda koji je završio u odvodnom kanalu, međutim djelatnici HEP-a nisu dopustili ulazak ribiča pa je i ta riba uginula zbog nedostatka kisika – izvijestili su iz ribolovne udruge i upozorili da HEP-u ovo nije prvi put da uzrokuje ekološku katastrofu.

– Ovo je već treći put u zadnjih 10 godina da se na ovakav ili sličan način isušuje jezero,  a biljni i životinjski svijet jezera nestaje. Iskreno se nadamo da će nadležne institucije doći i vidjeti kako se manipulira prirodom koju trebamo čuvati. Puno je truda i ulaganja potrošeno da se riba vrati zbog navedenih isušivanja, ali HEP se oglušuje na apele i ne žele popraviti ili pomoći da se vrati prirodi ono što joj i pripada – ogorčeni su u Športsko ribolovnom društvu Krka.

Od HEP-a smo zatražili očitovanje i objavit ćemo ga čim nam ga pošalju.

Izbornik