• Naslovna
  • Društvo
  • U vezi ispuštanja sanitarnih voda u Krku očitovalo se Komunalno: Takva je praksa zadnjih 50 godina za što postoji dozvola Hrvatskih voda; Ulažemo napore da pročišćivač bude gotov ove godine

U vezi ispuštanja sanitarnih voda u Krku očitovalo se Komunalno: Takva je praksa zadnjih 50 godina za što postoji dozvola Hrvatskih voda; Ulažemo napore da pročišćivač bude gotov ove godine


Čitatelji Hukneta poslali su nam fotografiju ispuštanja sadržaja cisterne u šaht u blizini Krke na Cesarićevoj obali te upit o čemu se radi.

Upit smo proslijedili Komunalnom poduzeću koje nam je poslalo službeno očitovanje kojega prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

temeljem Vašeg upita koji ste uputili e-mail-om dana 20. ožujka 2017. godine upućujemo vam sljedeće očitovanje:

Komunalno poduzeće d.o.o. obavlja djelatnost javne odvodnje u gradu Kninu u skladu s rješenjem o ispunjavanju uvjeta izdatog od Državne uprave za vode. Vodopravnu dozvolu za sustav javne odvodnje, a time i mogućnost pražnjenja sadržaja iz auto-septika u zadnje reviziono okno su izdale Hrvatske vode, Vodnogospodarstveni odjel za slivove južnog Jadrana iz Splita. U dozvoli su definirana tri obalna ispusta za otpadne vode, tako da je jedan od njih i obalni ispust u rijeku Krku. Ovo je uobičajena praksa u  svim gradovima i naseljima koji nemaju izgrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda,

Napominjemo da se ovdje radi o sanitarnim otpadnim vodama koje se ispuštaju u prijemnik, rijeku Krku, već 50 godina od same izgradnje i puštanja u funkciju kanalizacijskog sustava grada Knina.

Redovito se obavlja ispitivanje sanitarnih otpadnih voda na ispustu u vodotok Krka sukladno vodopravnoj dozvoli preko nadležnog Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Komunalno poduzeće d.o.o. Knin je jedini koncesionar na području grada Knina za pružanje javne usluge pražnjenja, odvoza i zbrinjavanje sadržaja iz septičkih i sabirnih jama. Izabrani smo putem raspisanog javnog natječaja od strana Grada Knina i za to plaćamo godišnju naknadu.

Ovim putem pozivamo građane grada Knina da ne naručuju usluge pražnjenje septičkih i sabirnih jama od neovlaštenih i neregistriranih pravnih osoba, jer se postavlja pitanje gdje oni taj sadržaj ispuštaju (vrtače, poljoprivredne površine, šume, izravno u rijeku…). Tako ćemo još više zaštiti krško područje grada Knina u kojem živimo. Nepoštivanje koncesije spada u nadležnost sanitarne inspekcije.

U slučaju bilo kakve sumnje da u sadržaju otpadnih voda postoje tehnološke otpadne vode Komunalno poduzeće d.o.o. Knin neće prihvatiti takve vode i neće biti ispuštene u vodotok rijeke Krke bez analize ovlaštenog laboratorija.

Opće je poznato da se u sadržaju otpadnih voda iz sustava, a tako i u sadržaju iz septičkih jama nalaze razgradivi i nerazgradive tvari. U članku br. 26.  Odluke o odvodnji otpadnih voda u okviru sustava odvodnje Grada Knina iz 2012.godine (Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije broj 12/2012 str.71) popis je tvari koje se ne smiju  ispuštati u sustav javne odvodnje. Komunalno poduzeće d.o.o. Knin bez svijesti korisnika ne može samo utjecati na ovaj sadržaj, iako smo u više navrata upućivali letke korisnicima.

U suradnji s korisnicima trebamo doprinijeti  smanjenju onečišćenja rijeka i našeg okoliša, a kako bi se taj cilj ostvario dobili smo i provodimo  IPA projekt „Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu“ .

Projekt provode Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a pomoćnici u projektu su Grad Knin i Komunalno poduzeće d.o.o. Ulažu se veliki napori da se ove godine projekt završi i pusti u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Knina”,

stoji u očitovanju Komunalnog poduzeća kojega je potpisala direktorica Sanja Bebek.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

Izbornik