Mještani Kijeva: Ubojica policajca bio je miran čovjek


Ubojstvo policajca u Kijevu 002Stjepan Cerovšek, 61-godišnjak iz Kijeva ubio je u petak navečer oko 20 sati u Kijevu policajca Antu Grabića i ranio njegovog kolegu Joška Velića Grgića koji su se zatekli u njegovoj kući kako bi intervenirali zbog prijavljenog obiteljskog nasilja.

Cerovšek je iznenada potegnuo nož na policajca Antu Grabića i zario mu ga u prsa od čega je nesretni policajac preminuo na putu do bolnice. Potom je krenuo na njegovog mlađeg kolegu Joška Velića Grgića kojemu je zadao više ubodnih rana po rukama.

Cerovšek je nakon zlodjela pobjegao no kninska policija ubrzo je opkolila ubojicu koji se nakon toga predao.

Cerovšek je otprije poznati obiteljski nasilnik, a u Kijevo je doselio iz Hrvatskog Zagorja zajedno sa suprugom i troje djece.

Preminuli Ante Grabić bio je uzoran policijski službenik te otac troje djece. Rodom je iz Podosoja kod Vrlike, a službovao je u Kninu. Bio je i sudionik Domovinskog rata, kao i njegov ranjeni kolega Joško Velić Grgić.

Tragična pogibija policajca zavila je u crno Kijevo čiji nam mještani u nevjerici govore kako je ubojica bio miran čovjek koji nije s drugim mještanima ulazio u konflikte.

Dio mještana spominje kako je policija često posjećivala dom Cerovšekovih radi obiteljskog nasilja, no dio mještana, uključujući i načelnika općine, govori kako za obiteljsko nasilje u toj obitelji nisu čuli. Glasnogovornica Policijske uprave Šibensko-kninske, Marica Kosor nam je pak potvrdila da je Stjepan Cerovšek evidentiran zbog prijava za nasilje u obitelji 

Ubijenog policajca u Kijevu su svi dobro poznavali i pamte ga kao dobrog i čestitog čovjeka.

U petak, nekih pola sata prije samoga ubojstva, ubojica Stjepan Cerovšek u obližnoj trgovini je kupio pivo i ničim nije odavao agresiju, kroz suze nam govori Lidija, prodavačica u mjesnoj trgovini.

– Ništa nije upućivalo da će se nešto ovako dogoditi. Nisam primijetila da je bio pod utjecajem alkohola. Kupio je jednu pivu, popio je ispred dućana i otišao. Dobro poznajem tu obitelj, on je iz Samobora, a supruga mu je iz Kijeva. O obiteljskom nasilju u toj obitelji nije se pričalo, to je njihova stvar i nitko se nije u to petljao. Znam samo da Stjepan nije bio nasilan čovjek. Jedino je volio popiti, a taj alkoholizam je inače problem malih mjesta poput Kijeva – kroz suze nam govori, tragičnim događajem potresena, Lidija.

Cerovšekove je poznavala i Kijevljanka Marija koju smo zatekli u selu.

– Poznajem ženu od Cerovšeka, družili smo se zajedno u našem klubu. Ima troje djece, a dvije cure su joj na fakultetu. Oni su se u obitelji svađali već godinama. Stjepan je bio alkoholičar, ali nikad prema nikome u selu nije bio nasilan. On obično uzme u trgovini svoje piće i ide svojim putem – govori nam Marija, a da ubojica nije bio nasilan potvrđuju i drugi mještani.

–  Znam dobro Cerovšekove. Nije trebalo ovako završiti. Stjepan nije bio agresivan ni nasilan čovjek – govori nam Kijevljanin Mijo, a njegov imenjak, također iz Kijeva tvrdi nam da ubijeni policajac nikome u selu nije učinio zlo.

– Ante se nikome u selu nije zamjerio. Namjeravao je uskoro ići u mirovinu i time je ova tragedija veća – govori nam uzrujani Kijevljanin, a njegov sumještanim Ante opisuje ubojicu kao notornog alkoholičara.

– Odlično znam tu familiju. Policija je puno puta dolazila zbog njihovih obiteljskih problema. On je bio pijanac, nisam ga nikad vidio trijeznog, ali bio je vrijedan čovjek, radio je po čitavi dan. Znao sam dobro i policajce, a s ranjenim policajcem Joškom sam bio zajedno u vojsci. Obadvojica su izvanredni i čestiti ljudi. Nije mi jasno kako su tako naivno nastradali, vjerojatno nisu očekivali takvu reakciju. Iznenađeni smo jako. Ovakve tragedije nikad nije bilo u selu. U Kijevu inače nikad nema ni najmanjih incidenata. Na boćalištu se po pedeset ljudi nađe, pa nikad ni najmanjih problema nije bilo – zaprepašten je Ante.

Načelnik Općine Kijevo Ivan Stjepan Bajan kazuje nam kako nije čuo za obiteljsko nasilje u obitelji Cerovšek, a za Stjepana govori da nije bio nasilan čovjek.

– Ovo je jedna od najvećih tragedija koja se dogodila u Kijevu. Poznavao sam dobro i ubijenog policajca koji je bio cijenjen u selu i obitelj Cerovšek koja je bila jedna uobičajena obitelj. Osobno nisam čuo da je bilo prijava zbog obiteljskog nasilja u toj obitelji niti da je bilo dolazaka socijalne službe. Također, ne znam da je Stjepan pravio bilo kakve probleme, da se svađao ili tukao s nekim u selu. Jednostavno, nije bio nasilan čovjek. Netko će jedino reći da je možda malo volio popiti i to je sve – kazao nam je načelnik Općine Kijevo Ivan Stjepan Bajan.

Kuća Cerovšekovih ograđena je policijskom trakom i pristup kući je onemogućen. Suprugu Stjepana Cerovšeka dobili smo na mobitel no nije htjela ništa govoriti.

– Ne želim ništa govoriti. Pustite me na miru – uzrujano nam je odgovorila.

Ranjeni policajac Joško Velić Grgić nalazi se na odjelu kirurgije kninske bolnice i stanje mu je stabilno.

– Pacijent je imao nekoliko posjekotina po tetivama lijeve ruke. Posjekotine su sanirane i zašivene i pacijent je sada u dobrom stanju te se dobro osjeća – kratko nam je kazao ravnatelj kninske Opće bolnice Hrvatskoga ponosa Oliver Ojdanić.

Do subote u poslijepodnevnim satima novinarima nije bio omogućen posjet ranjenom policajcu, a do kraja dana očekuje se da će ga posjetiti glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Stjepan Cerovšek će nakon obavljene istrage biti doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave Šibensko-kninske, izvijestila nas je glasnogovornica te uprave, Marica Kosor.

Izbornik