Lokalni izbori 2013: Plan kninskog HDZ-a od 2013. do 2017.


Kanidati HDZ-aDonosimo vam plan kninskog HDZ-a u mandatnom razdoblju od 2013. do 2017. godine.

INFRASTRUKTURA

1.         Nastaviti sa obnovom zgrada – pripremljena dokumentacija za 43 zgrade (vrijednost:  70 mil. kn)

2.         Obnova zgrade gradske uprave – pripremljena dokumentacija; podnijeta prijava na natječaj (vrijednost:  4 mil. kn)

3.         Obnova područnih vrtića – pripremljena dokumentacija (vrijednost: 300 tisuća kn),

4.         Preseljenje knjižnice u nove prikladnije prostore (2 mil. kn)

5.         Obnova zgrada na Tvrđavi – u zoni Belvedere (vrijednost:  15 mil. Kn)

Uredit će se: stalni postav, etnografski odjel, arheološki odjel, kulturno-povijesni odjel

I. faza – rekonstrukcija i adaptacija objekata i okoliša

II. faza –unutarnje uređenje objekata i stalnog postava

Projekt će poboljšati sadržaje na Tvrđavi i pružiti bolju turističku ponudu

6.         Proširenje gradskog groblja i izgradnja nove mrtvačnice (vrijednost:  4 mil. kn)

7.         Rekonstrukcija Tomislavove ulice, uređenje kolnika, hortikulture i rasvjete (projektantska vrijednost:  13 mil. kn)

8.         Izgradnja fitness igrališta uz rijeku Krku

9.         Izgradnja južne obilaznice Grada Knina (vrijednost 160 mil. kn)

10.      Uređenje dječjih igrališta

11.      Obnova postojećih sportskih terena

12.      Uređenje i održavanje zelenih površina s ciljem osvajanja nagrade Zeleni cvijet

13.      Uređenje novih biciklističkih staza; „oživljavanje“ prostora uz rijeku Krku za aktivni boravak u prirodi

GOSPODARSTVO

1.         U suradnji s Maticom d. o. o. izradit će se Strategija gospodarskog razvoja Grada Kninado 2020. Godine s ciljem  iskorištavanja lokalno raspoloživih prirodnih, kulturno-povijesnih i ljudskih potencijala na principima uravnoteženog održivog razvoja. Svi raspoloživi resursi grada bit će usmjereni na očuvanje i njegovanje izvornih vrijednosti kroz stručno planiranje aktivnosti, učinkovito upravljanje javnim dobrima i komunalnim gospodarstvom, osiguravanje najboljih uvjeta u pogledu socijalne skrbi te kulturne i sportsko-rekreativne sadržaje koji oplemenjuju život u gradu. Matica kao razvojna agencija Grada Knina i Veleučilišta ”Marko Marulić” jedinstven je model suradnje javnog i poslovnog sektora.Aktivnostima poduzeća Matica pružit će se sveobuhvatna podrška malom poduzetništvu u okruženju kroz pružanje usluga savjetovanja i izrade različitih tehnološko-investicijskih studija, poslovnih planova i programa ulaganja, stručnih recenzija projekata, analiziranja tržišta, certificiranja i razvijanja proizvoda i usluga i niza drugih aktivnosti. Posebna pozornost posvetit će se projektima za razvoj poljoprivrede, stočarstva, razvoju ruralnog turizma i sl.

2.         Izrada Studije prometnog rješenja Grada Knina, sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji. Priprema i izrada potrebne dokumentacije u svrhu daljnjeg poboljšanja i harmonizacije prometne infrastrukture unutar grada i od grada prema drugim dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

3.         Iskorištavanje energetskih potencijala vjetra i sunca (PZ Oćestovo). Promoviranje i poticanje instaliranja malih fotonaponskih (pa čak i vjetrogeneratorskih) postrojenja na gradske institucije, poslovne i privatne objekte. Osmišljavanje i provedba projekta zamjene postojeće gradske rasvjete sa fotonaponskim rješenjem koje će značajno štediti energiju. Sufinanciranje provedbe projekta kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

4.         Individualan pristup potencijalnim srednjim i velikim investitorima koji su spremni ulagati na širem području grada. Pomoć u sređivanju dokumentacije, stručna pomoć oko projektiranja i/ili provođenja projekata te razvoja novih proizvoda (Grad Knin – Veleučilište – Inovacijsko središte – Matica)

5.         Inovacijsko središte Veleučilišta Marko Marulić u Kninu kao Tehnološki park predstavljat će poveznicu javnog visokoškolskog sustava sa lokalnim gospodarstvom. U sklopu infrastrukturno, tehnički i kadrovski izvrsno opremljenog tehnološkog parka radit će se na razvijanju i transferu najnovijih visokotehnoloških rješenja prema lokalnim gospodarskim subjektima čime će se značajno poboljšati njihova konkurentnost, a time i potaknuti ukupan gospodarski razvoj šireg područja. Ukupna vrijednost projekta izgradnje i opremanja Inovacijskog središta Veleučilišta je 75 milijuna kuna koje će se dobiti temeljem već pripremljene kompletne projektne dokumentacije izravnim financiranjem iz sredstava Strukturnih fondova EU. Radovi na izgradnji počinju s prvim danom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.U sklopu Inovacijskog središta može se osnovati Poljoprivredni centar,po uzoru na poduzetničke zone, u kojem će se izgraditi veći broj objekata za stočarsku proizvodnju i/ili prehrambeno-tehnološki pogoni za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ideja je da se na jednom mjestu omogući realizacija većeg broja tipskih projekata pod nadzorom i uz stručnu pomoć stručnjaka sa Veleučilišta ”Marko Marulić” iz Knina.

6.         Nastavak programa i mjera radi zaštite okoliša kroz adekvatno zbrinjavanje otpada, pročišćavanje otpadnih voda, brigu o prirodnim bogatstvima te iskorištavanje potencijala na principima održivog razvoja, uz osnivanje Centra za vode u suradnji s okolnim samoupravama i stručnim voditeljstvom Veleučilišta. Svrha je posebna briga i nadzor nad jednim od najznačajnijih resursa našeg Grada – vode.

7.         Osnivanje Agroturističkog poslovnog akceleratora u cilju uspostave sustava osiguranja već postojećim malim poduzetnicima daljnjeg razvoja i rasta kroz pomoć u analiziranju postojećeg poslovnog portfelja, razvoj i provedbu strateških planova i projekata, razvoj marketinških planova, zajednički nastup na tržištu, pomoć u razvijanju novih proizvoda i sl.,upravo u području gospodarstva gdje kninsko područje ima ogromne i još uvijek nedovoljno iskorištene potencijale.

8.         Razvoj apsorpcijskog kapaciteta lokalnih institucija i gospodarstva za uspješno korištenje EU sredstava (stvaranje i daljnji razvoj mladog visokoeduciranog tima za osmišljavanje razvojnih projekata i apliciranje prema EU fondovima).

9.         Oživljavanje Veletržnice za poljoprivredne proizvode i autohtone proizvode područja dalmatinske zagore uz organiziranje sajmenog dana. Namjera je uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda i očuvanja etnološke baštine dinarskog područja. Zbog tradicije i želje za oživljavanjem starog dijela grada idealna lokacija za Veletržnicu (Sajmeni dan) je uz nasip kod rijeke Krke nasuprot igrališta NK Dinara.

10.      Brendiranje lokalnih proizvoda osmišljavanjem vizualnog identiteta i kreiranju brendova lokalnih proizvoda, uz njihovu geografsku zaštitu i zaštitu izvornosti pri institucijama EU (npr. sir, suhomesnati proizvodi, proizvodi od meda, sušeno voće i povrće i sl. ). Naglasak je na tradiciji i ekološkoj proizvodnji.

DRUŠTVENE DJELATNOSTI

1.         Naknada za rođenje djeteta – nastavak provođenja mjera demografske politike kroz isplatu novčane naknade u iznosu od tisuću kuna za svako novorođeno dijete na području Grada Knina

2.         Sufinanciranje troškova vrtića roditeljima do utvrđene pune ekonomske cijene

3.         Nastavak provedbe mjera potpore stambenom zbrinjavanju građana Knina, a posebice hrvatskih branitelja kroz aktivno sudjelovanje u izradi i primjeni zakonskih akata te donošenju provedbenih propisa s posebnim pogodnostima za branitelje koji još nisu stambeno zbrinuti na području Grada Knina.

4.         Financiranje udruga civilnog društva iz Proračuna Grada Knina radi zadovoljenja javnih potreba građana u području športa, kulture, braniteljskih udruga i ostalih nevladinih udruga čije je djelovanje od interesa za Grad Knin

5.         Ustrojavanje posebne službe unutar gradske uprave Grada Knina s ciljem aktivnijeg uključivanja hrvatskih branitelja u društveni život Grada Knina

6.         Provedba poticajnih mjera za zapošljavanje i samozapošljavanje u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i nastavak aktivne politike zapošljavanja

7.         Isplata jednokratnih novčanih potpora kao posebnog oblika novčane ili materijalne pomoći samcu ili obitelji koji su se našli u položaju trenutačne materijalne ugroženosti iz razloga na koje nisu mogli ili ne mogu utjecati, slijedom čega nisu u mogućnosti podmiriti neke osnovne životne potrebe kao što su rođenje ili školovanje djeteta, bolest ili smrt člana obitelji, elementarne nepogode, nabavke osnovnih predmeta u kućanstvu, odjeće ili obuće i dr.

8.         Stipendiranje učenika i studenata s utvrđivanjem deficitarnih zanimanja i mogućnošću daljnjeg usavršavanja nakon završetka školovanja

Izbornik