Još pet dana do Zvonimirovih dana


ZVONIMIROVI DANI 2013_2U petak i subotu, 14. i 15. lipnja na kninsku tvrđavu se po peti put vraća Spektakl oživljene povijesti – Zvonimirovi dani.

Srednji vijek se na tvrđavu vraća u petak 14. lipnja u 17 sati prikazom života u srednjovjekovnom taboru, starim zanatima, srednjovjekovnom kuhinjom, prikazom naoružanja i bojnih naprava te prezentacijom streličarstva.

U 20 sati se službeno otvaraju Zvonimirovi dani uz dolazak kralja Zvonimira i kraljice Jelene (gradonačelnica Josipa Rimac) sa dvorskom svitom te uz svečano postrojavanje novoosnovane Povijesne postrojbe „Vitezovi kralja Zvonimira“ i proglašenje počasnih zapovjednika postrojbe.

Nakon toga će Dječje kazalište Pinokio izvesti predstavu „Grad vračeva i umjetnika“ koju je po istoimenoj knjizi Ivice Šimića dramatizirala i režirala Nada Hržić. Ovom predstavom kazalište Pinokio obilježava 10. obljetnicu rada.

Program u petak završava druženjem, a u subotu počinje već u 9 ujutro prikazom života u srednjem vijeku, streličarstvom, starim zanatima, kovanjem novčića i likovnom kolonijom.

U 11 sati predviđen je mimohod viteških skupina sa tvrđave do trga i nove tržnice, a glavni program u subotu započinje u 20 sati na tvrđavi srednjovjekovnim plesovima, borbom vitezova, viteškim turnirom za nagradu kralja Zvonimira te noćnom opsadom tvrđave uz vatrene strijele, katapulte i borbe vitezova.

Zvonimirove dane organizira Kulturno umjetničko društvo „Kralj Zvonimir“, a suorganizatori su Grad Knin, gradska Turistička zajednica i Kninski muzej.

Medijski pokrovitelj je kninski news portal Huknet.hr.

Izbornik