U infrastrukturu Knina kroz Komunalno poduzeće uložen 161 milijun kuna


cijeviKroz projekte čiji je nositelj bilo Komunalno poduzeće u razvoj infrastrukture u Kninu u zadnjih je osam godina uložen 161 milijun kuna.

IPA projekt

Najvrjedniji je IPA projekt „Poboljšanja sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu“ vrijedan 15.676.937 eura, od čega je 9.964.261 financirano od strane EU, odnosno IPA fonda, dok se ostatak u iznosu 5.712.676 eura financirao iz državnog proračuna.

Ugovori  koji su predhodili IPA projektu u razdoblju od 2007. – 2010. godine financirani od strane Hrvatskih voda su geodetski radovi i geotehnička istraživanja za područje budućeg uređaja za prošišćavanje otpadnih voda u ukupnoj vrijednosti investicije 409.839,00 kn bez PDV-a te izrada projektnih dokumentacija u vrijednosti 2.279.365,00 kuna bez PDV-a.

Dodatni Ugovori bili su pružanje usluga projektantskog nadzora vrijednosti 216.000,00 kuna bez PDV-a financiran od strane Hrvatskih voda i Komunalnog poduzeća d.o.o. Knin, zatim pružanje usluga koordinatora zaštite na radu za mrežu vrijednosti 154.350,00 kuna bez PDV-a financiran od strane Hrvatskih voda i Komunalnog poduzeća d.o.o. Knin te pružanje usluga koordinatora zaštite na radu za uređaj vrijednosti ugovora 76.720,00 kuna bez PDV-a financiran od strane Hrvatskih voda i Komunalnog poduzeća d.o.o. Knin.

IPA projekt sastojao se od šest komponenti.

Prva je komponenta vodoopskrbe, koja uključuje rekonstrukciju vodoopskrbne mreže, uključujući zasunska okna, hidrante i vodomjere, u ukupnoj dužini od 19,0 km i proširenje mreže u ukupnoj dužini od 2,1 km.

Druga je komponenta odvodnje, koja uključuje rekonstrukciju kanalizacijske mreže (glavni kolektori, sekundarna mreža, tlačni cjevovodi u ukupnoj dužini od oko 11,0 km i tercijarna mreža malog promjera u ukupnoj dužini od 6,0 km), zatim izradu karata, inspekcija i čišćenje postojećih kolektora u ukupnoj dužini od 18,5 km, od čega različitih popravaka na oko 5,5 km, zatim izgradnju četiri precrpne stanice za otpadne vode, zatim proširenje kanalizacijske mreže radi priključenja stambenih zona i bolnica u ukupnoj dužini od 2,7 km, te odvajanje kolektora otpadnih voda od postojećih oborinskih kolektora i čišćenje i sanacija postojećih oborinskih kanala i kolektora u ukupnoj dužini od 3,6 km. Radovi su započeli u travnju 2011. godine. Izvođači radova za prve dvije komponente projekta su Vijadukt d.o.o. Zagreb i Cestar d.o.o. Split.

Treća komponenta je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na trećem stupnju za 20 000 ES.

Četvrta komponenta je oprema i odnosi se na nabavu potrebne opreme za čišćenje kanalizacijske mreže, te crpljenje i pražnjenje iz septičkih jama.

Peta komponenta je usluga nadzora nad radovima, a šesta komponenta odnosi se na program ljudskih potencijala.

Projekti koji su prethodili IPA projektu

Ti projekti financijski nisu mogla ući Projekt IPA, te je iz nacionalnih sredstava omogućeno financiranje rekonstrukcija jer kompletan Projekt „Poboljšanje vodoospskrbnog i kanalizacijskog sustava sa izgradnjom uređaja za pročišćavanje„ ne bi imao smisla.

Prvi projekt je Crpna stanica Stari Grad i odnosi se na rekonstrukciju postojeće CS Stari Grad. Financirano je 2009. godine od strane tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, Hrvatskih voda, Grada Knina i Komunalnog poduzeća d.o.o. Knin u ukupnom iznosu od 5,07 milijuna kuna bez PDV-a.

Drugi projekt je rekonstrukcija komunalne infrastrukture u Zvonimirovoj i Tuđmanovoj ulici sa rekonstrukcijom ceste i nogostupa na dijelu ceste D33 kroz grad Knin

Uključivao je kompletnu rekonstrukciju vodovoda i odvodnje, sa izgradnjom nove oborinske odvodnje a sve u cilju razdjelnog sustava odvodnje koji je jedan od ciljeva izvođenja Projekta IPA. Financirano je od Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i Grada Knina u ukupnom iznosu od 10,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Treći projekt je sanacija izvorišta i Crpne stanice Šimića vrelo u Kninu. Financirano je od strane Hrvatskih voda, Grada Knina i Komunalnog poduzeća u ukupnom iznosu od 12,1 milijun kuna bez PDV-a. .

Četvrti projekt je povezivanje vodoopskrbnog sustava Arule na CS Šimića vrelo, u ukupnoj vrijednosti od 1,1 milijun kuna bez PDV-a.

Uz sve navedeno, trebalo je napraviti i geodetske usluge, projektnu dokumentaciju i kontrolu hidrauličkog modela ukupne vrijednost 698.500,00 kuna bez PDV-a.

Napravljen je i priključak električne energije za crpne stanice, arheološki nalaz, te priključenje Doma za starije i nemoćne na novi sustav, vrijednost je bila 142.350,03 kuna bez PDV-a, a financirano je od strane Hrvatskih voda i Komunalnog poduzeća d.o.o. Knin;

Uz to, bila je nužna i priprema dokumentacije za Sanaciju izvorišta i CS Šimića vrelo, te spajanje sustava Golubić u SCADA sustav Vrijednost investicije je 138.650,00 kuna bez PDV-a, a financirano je od strane Hrvatskih voda i Komunalnog poduzeća d.o.o. Knin;

Izrada idejnog rješenja vodoopskrbnog sustava grada Knina koštala je 125.000,00 kuna bez PDV-a, a financirano je od strane od Grada Knina

Urađena je i projektna dokumentacija za naselje Ljubač. Vrijednost investicije je 90.000,00 kuna, a financirano je od strane Grada Knina.

Sve navedeno je izvršeno za buduće investicije i to sanaciju dijela vodovodne mreže Trg Oluje, izgradnju CS Mlinarevići, izgradnju kanalizacijskog cjevoda prema CS Ušće, kanalizacijsku odvodnju u Tomislavovoj ulici, sanaciju izvorišta i CS Šimića vrelo, opskrbu vodom naselja Ljubač te za sve buduće projekte.

 Ostale investicije i projekti Komunalnog poduzeća

U Poslovnoj zoni Preparandija izvršena je sanacija vodoopskrbe te izgradnja fekalne i oborinske odvodnje. Razdoblje projektiranja i izgradnje bilo je od 2007. do 2010. godine.  Financirano je od strane Grada Knina i Hrvatskih voda. Vrijednost investicije je bila 1.647.803,79 kuna.

Urađena je i sanacija biološkog pročistača u Novom naselju Golubić. Financirano je od Ministarstva regionalnog razvoja, a vrijednost investicije je 746.987,28 kuna.

Odrađeno je i održavanje uporabljive građevine komunalne infrastrukture u prometnici D33. Radovi su se sastojali od izgradnje oborisnkog kolektora te sanacije kanalizacijskog i vodovdog cjevovoda u Tuđmanovoj ulici (1.dio). Vrijednost investicije je bila 1.629.426,87 kuna.

Komunalno poduzeće nabavilo je 2008. godine kamion „autosmećar“ putem kredita nabavilo i to za svoje potrebe. Vrijednost je 980.144,82 kuna bez PDV-a. I 2012. godine nabavljen je autosmećar, financiran od FZOIEU i Grada Knina u ukupnoj vrijednosti 1.059.900,00 kuna bez PDV-a.

Autorska prava su vlasništvo udruge HUK

Izbornik