Otvorena izložba keramike Tode Čolovića


U prostoru Hrvatske gospodarske komore u Kninu danas je otvorena izložba keramike autora Tode Čolovića iz Knina.

Najveći dio izložbenih radova nastao je alternativnim načinima pečenja keramike u koje, među ostalima, spadaju pečenje u jami, pečenje u bačvi te pečenje u zaštitnom kontejneru. Za realizaciju ovakve tehnike potrebne su posebne vrste glina, a to su najčešće šamotirane gline različitih granulacija jer jedino one podnose temperaturne šokove koji se događaju kod ovakvog načina pečenja.

Tode Čolović rođen je 1965. godine u Drnuišu, a od 1967. godine živi u Kninu. Izradom keramike bavi se od 2000. godine kao samouki izvođač. Zanimaju ga tradicionalni i primitivni načini izrade lončarije koji su na ovim prostorima imali dugu tradiciju, sve do 50-ih godina prošlog stoljeća. Želja mu je revitalizirati tradicionalnu keramičku umjetnost, kako u pogledu izvođenja, tako i u pogledu dizajna. Trenutačno proučava alternativne načine pečenja keramike.

Izložba, koja je prodajnog karaktera, bit će otvorena do kraja mjeseca. Napomenimo da svi zainteresirani posjetitelji izložbe, prilikom dolaska u zgradu HGK, trebaju od djelatnika HGK uzeti ključ kako bi ušli u izložbeni prostor.

Foto: Aleksandra Sinobad

 

Izbornik