Priopćenje gradonačelnika: Kaljuža kninske politike


Foto: Ivica Šimić/Arhiva Hukneta

U cijelosti prenosimo priopćenje gradonačelnika Grada Knina Marija Ćaćića.

“Već godinama, namjerno ne odgovaramo na objede i besmislene konstrukcije lokalnog „stručnjaka za sve i svašta, sad, između ostalog, i za financijski menadžment“, našeg vrlog MOST-ovca, Tomislava Čolaka.

Foto: Ivica Šimić/Arhiva Hukneta

Međutim, počeli su nam se javljati naši zabrinuti građani sa zahtjevima da preveniramo uništavanje svega dobrog što se radi u ovom gradu, pa smo odlučili objaviti ovo priopćenje.

Demokratski standard dozvoljava, čak i preporučuje, oporbi da kritizira one koji obnašaju izvršne funkcije, međutim, u Kninu je taj standard dobio jednu sasvim novu dimenziju. Inventivnost kojom nas naš kninski „stručnjak“ doslovno zatrpava svojim malicioznim „zaključcima“ nadilazi sve logičke, stručne, matematičke i zdravorazumske standarde.

Svojim principima nas vraća u neko prošlo, komunističko vrijeme kad su, na pravdi Boga, deseci tisuća naših građana zbog sličnih konstrukcija odvođeni na „preodgoj“ u kojekakve kazamate, na Goli otok i u slične logore.

Ne znamo temelji li se sposobnost našeg MOST-ovca da konstruira takve priče na možebitnoj obiteljskoj vezi sa braćom Stankom, Dragom i Ivanom Čolakom, nekadašnjim čelnicima UDBA-e u centrali u Beogradu, te u regionalnim i lokalnim centrima u Mostaru i Širokom Brijegu, ali neupitno imaju sličan modus operandi.

Ili se, možebitno, ta njegova sposobnost temelji na činjenici da je prije nešto više od dvadeset godina on sam bio visoki policijski inspektor i da je tad, zbog brojnih teških kaznenih djela, kažnjen i nečasno otpušten iz policije, pa odmah uhljebljen kao nastavnik u kninskoj srednjoj strukovnoj školi, u kojoj i danas radi.

Dakle, radi se, neupitno o osobi koja je visokokvalificirana za takve konstrukcije, osobi vrlo mračne povijesti, koja je do sad, u svom političkom djelovanju promijenila skoro 10 stranaka, a ne iznenađuje ni da ga u tim njegovim eskapadama podržavaju jedino isluženi ostaci nekad najjače stranke u Gradu Kninu, ojačani s nekoliko pripadnika/pripadnica kninskog društvenog taloga, oportunistički se nadajući da će opet, nakon sljedećih lokalnih izbora, doći u poziciju da ponovo cijede i uništavaju ovaj napaćeni grad.

Svjesni smo činjenice da našem MOST-ovcu i njegovim kninskim opozicijskim, koalicijskim partnerima ne odgovara da se u Kninu radi sustavno, otvoreno, transparentno i pošteno, da više nema uhljebljivanja, krađe, namještanja natječaja, pogodovanja, da se sve gradske službe razvijaju i usavršavaju, da se bilježe pozitivni demografski, gospodarski, kulturni, sportski, infrastrukturni i ini razvojni pomaci, jer u takvom okruženju dolazi do izražaja njihova nekompetentnost.

Oni jednostavno nemaju što za ponuditi, u prethodnih evo već sedam godina na prste jedne ruke se može pobrojati njihove konstruktivne prijedloge, nekakve logične razvojne ideje, nešto što bi doprinijelo boljitku naših stanovnika, pa se jedino bave besmislenim difamacijama, nebuloznim konstrukcijama i populističkim parolama.

Da umirimo onih nekoliko naših građana koji su povjerovali u konstrukcije našeg MOST-ovca i njegovih koalicijskih partnera, Grad Knin NIJE u nikakvoj posebnoj kriznoj situaciji, uredno se otplaćuju sve dospjele obveze, godišnje obveze po dugoročnim kreditima, uvećane za sve druge dospjele dugoročne obveze su ispod 7% vrijednosti ostvarenih godišnjih prihoda (zakonski maksimum je 20%), gradska poduzeća, također, uredno otplaćuju svoje kreditne obveze, kratkoročna zaduženja se uredno otplaćuju od povrata dobivenih za provedbu EU projekata, godišnji manjak gradskog proračuna za prethodnu, inače, u povijesti, projektno najzahtjevniju godinu je ispod 3% vrijednosti Proračuna.

Proračunski korisnici, gradske javne ustanove, Turistička zajednica, Javna vatrogasna postrojba i Dobrovoljno vatrogasno društvo, Zajednica sportova i drugi korisnici sredstava iz gradskog proračuna na transparentan, uređen i zakonit način uredno obavljaju sve svoje aktivnosti.

Sve inspekcije koje nam redovito i, zahvaljujući „anonimnim podvalama“ naših političkih oponenata, vrlo često i izvanredno dolaze, na žalost naših dušebrižnika, nisu utvrdile nepravilnosti u našem radu.

Izazova u poslovanju gradske uprave ima, uvijek je bilo i uvijek će ih biti, ali mi se s njima nastojimo nositi na najbolji mogući način, nastojeći i, do sad uspjevajući, očuvati likvidnost i odraditi sve što je potrebno da zadržimo pozitivan razvojni trend našeg grada.”

Gradonačelnik Grada Knina
Marijo Ćaćić, univ.mag.oec.

Izbornik