• Naslovna
  • Kultura
  • Doajeni hrvatske književnosti Pavao Pavličić i Julijana Matanović predstavili se kninskoj publici

Doajeni hrvatske književnosti Pavao Pavličić i Julijana Matanović predstavili se kninskoj publici


Dvoje istaknutih hrvatskih književnika – Pavao Pavličić i Julijana Matanović danas su se u Staroj knjižnici predstavili kninskoj publici u kojoj je bilo i puno mladih ljudi kojima je svakako bila privilegija vidjeti uživo doajene pisane riječi.

Julijana i Pavao su pričali o svojim motivima, o načinu pisanja, o likovima, o poistovjećivanju s pričama koje pišu.

Pavličič je priznao da je jedno vrijeme pisao za veš mašinom sjedeći na kadi, otkrio je da ima odnos sa svojim likovima koji su katkad tvrdoglavi, a ispričao nam je i kako se njegova prva knjiga iz 1972. probila jer su je kritičari ocijenili postmodernističkom iako on tada nije ni znao što je postmodernizam.

Matanović je kazala da je njeno pisanje na facebooku kao nekadašnji kombinirani prašak koji liječi sve bolesti, a otkrila je da je njen život zapravo skup priča i da se baš zbog toga ne usudi napisati veći obiteljski roman. Govorila je i o duhu vremena koji je bitan za razumijevanje likova koje ne smijemo izmještati u današnje vrijeme.

Književnu večer odlično je i ovaj put vodio dr. sc. Dragan Gligora.

Večeras je organizator ovog događaja, Narodna knjižnica – Knin nagradila i svoje najčitatelje i to Ivora Banjana u konkurenciji djece i mladih te Sunčicu Rašković u konkurenciji odraslih čitatelja.

Izbornik