Preminuo kninski pjesnik Fabijan Lovrić


U utorak je u Kninu preminuo kninski pjesnik, prosvjetni i kulturni djelatnik Fabijan Lovrić.

Fabijan Lovrić, rođen je u Tuzli 13. rujna 1953. godine, u Ljubačama i Kiseljaku završio je osnovnu, u Tuzli srednju školu i Pedagošku akademiju, a u Beogradu je diplomirao novinarstvo.

U Zadru je završio Visoku učiteljsku školu – magistar primarnog obrazovanja, a u Zagrebu odslušao i položio ispite na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti gdje je radio i doktorsku disertaciju.

Radio je kao učitelj u OŠ „Domovinske zahvalnosti“ u Kninu. Bio je književnik, novinar, urednik i priređivač novih izdanja, kulturni djelatnik. Objavljivao je u mnogim listovima i znanstvenim časopisima znanstvene i stručne radove.

Fabijan Lovrić autor je više od trideset knjiga pjesama, gnoma, dječjih, sakralnih i domoljubnih pjesama, monodrama, kritika, prikaza, recenzija i slikovnica, a za svoj književni rad je nagrađivan.

Pjesme su mu uvrštene u udžbenik Hrvatskoga jezika za četvrti razred osnovnih škola u Republici Hrvatskoj te u više od četrdeset antologija i zbornika, a mnoge su prevedene na slovenski, češki, engleski, talijanski, albanski, portugalski, makedonski, njemački i kineski jezik. Urednik je mnogih izdanja.

Bio je članom Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, HAZU Mostar, Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Književnog kluba Tin, Hrvatskog književnog kruga Zagreb, Društva hrvatskih haiku pjesnika, Međunarodnog instituta za književnost (International Literary Institute) i Književnoga kluba Mostar.

Sprovod će biti danas u 15 sati na Gradskom groblju u Kninu.

Izvor biografije: Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne https://dhkhb.org/

Izbornik