Održani Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine


Piše: Organizacijski odbor manifestacije “Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine”

Nakon dvije godine pauze, a u ozračju početka adventa i pohoda Vrhbosanskog nadbiskupa mons. Tome Vukšića i zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Borjane Krišto ispred Hrvatskog narodnog sabora BiH, održani su 13. Dani kulturne baštine Hrvata BiH Šibensko-kninske županije .

Ispunjeni bogatim programom i velikom željom da idemo dalje još kvalitetnije, sretni smo što smo održali ovu manifestaciju po 13. Put koja je započela u subotu 26. studenog 2022. god. sa skupom i svečanom večerom  u Vodicama u hotelu Olympia gdje je predstavljena bogata gastro ponuda tradicionalnih jela koje je pripremilo tridesetak članica Zajednice. Potom su se skupu, uz predsjednicu zajednice Luciju Toprek, obratili govornici Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, zastupnica Parlamentarne Skupštine BiH Borjana Krišto, Šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov te šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Skup je uveličan i nastupom Miroslava Škore te Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva fra Karlo Kujundžić iz Brestovskog, BiH, koji su donijeli puno emocija i radosti svima okupljenima.

Završni dan je održan  u nedjelju 27.studenog slavljenjem svete mise na Srimi u župnoj crkvi „Blaženog Alojzija Stepinca“ koju je predslavio, uz župnika don Ante Pavlovića i svog tajnika vlč. Dina Mustafija, Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić koji je vjernike upoznao sa stanjem u BiH, a u propovjedi pozvao da u svakoj svetoj misi slave Božić odnosno da Isus dolazi u naša srca ako su mu otvorena da ga prime: „Sin Čovječji dolazi” glavna je poruka današnje nedjelje cijelomu ljudskom rodu. A „budite pripravni!” glavni je njezin poziv koji je upućen prema uhu i srcu svakoga čovjeka i koji zato odjekuje na svim euharistijskim slavljima.

Dani su prošli u radosti i miru i ojačali nas u zajedništvu i ljubavi za povezivanjem našeg naroda i očuvanja kulturne baštine.

Od srca zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli ovaj projekt!

Izbornik