• Naslovna
  • Kultura
  • U petak u knjižnici izložba fotografija Miće Samardžije; Tema: Gljive

U petak u knjižnici izložba fotografija Miće Samardžije; Tema: Gljive


U petak će u 18 sati u Narodnoj knjižnici – Knin biti otvorena samostalna izložba fotografija popularnog kninskog fotografa i grafičkog dizajnera Miće Samardžije na temu gljiva.

Izložba će biti otvorena sedam dana.

Autor o izložbi:

Pretpostavlja se da su prije biljaka, životinja i ljudi, na Zemlji bile gljive.

Gljive nisu niti biljke niti životinje. Za razliku od biljaka, nisu sposobne za fotosintezu pa samim tim ne proizvode svoju hranu, već se hrane kao paraziti razgradnjom tvari domaćina. To zvuči loše, ali je u stvari jako dobro. Da nema gljiva, ne bi bilo ničega za razgradnju mrtvih biljaka te bi ostatci istih bili obično smeće i prašina koja bi nas okruživala. Razgradnjom gljive stvaraju i nove hranjive materijale za rast novih biljaka.

Za gljive se zna da pomažu u rastu šuma živeći u simbiozi s drvećem. Novija istraživanja pokazuju da pomažu svojom podzemnom mrežom u nekoj vrsti komunikacije između stabala.

Većina tijela gljiva je u stvari sustav podzemnih mreža koji se mogu protezati kilometrima, dok je ono što mi vidimo kao gljiva, u stvari neka vrsta cvijeta te podzemne mreže. I tih cvjetova ima oko 70 000 vrsta!

Ta raznovrsnost je toliko intrigantna da se fotografi znaju u potpunosti posvetiti slikanju samo njih. Za to je potrebna posebna tehnika, objektivi, rasvjeta…uglavnom puno učenja, eksperimentiranja da bi se došlo do dobrih fotografija.

Treba napomenuti da fotografije koje ćete vidjeti na izložbi spadaju u pokušaj fotografije kojom sam htio napraviti neku bajkovitost, dok bi “gljivari” puno više cijenili manje bajkovitu fotografiju. Njima su puno važnije fotografije koje pokazuju klobuk, stabljiku, donji dio klobuka – uglavnom detalje koji služe za identifikaciju gljive.

Kako sa mojim fotografijama to nije slučaj, neke nisam uspio prepoznati, pa pozivam poznavatelje da na izložbi probaju prepoznati iste i kazati par riječi ostalim posjetiteljima.

Za one koje znam, uz fotografiju se nalazi tekst o gljivi, kako bi je “upoznali”, a samim tim ako se nađete u prirodi i prepoznali.

U svakom slučaju, pored fotografije, za koje se nadam da će vam se svidjeti, mislim da će vam i tekstovi biti dovoljno zanimljivi da kad posjetite izložbu uronite u zanimljivi svijet gljiva.

Autor o sebi:

Fotografijom se bavim dvadesetak godina, a inspiraciju pronalazim svugdje oko sebe.

Zahvaljujući fotografiji bolje sam upoznao prostor u kojem živim, jer sam u potrazi za motivima, prolazio poznatim mjestima, a ujedno i otkrivao neke skrivene ili zaboravljene lokacije.

Ta znatiželja je nešto što samo jača vremenom i tjera dalje. I u tom otkrivanju uvijek postoji potreba da se ljepota tih krajeva zabilježi i podjeli sa drugima, te ih se pokuša potaknuti na odlazak na ta mjesta i istraživanje.

Član sam Foto kluba Knin u čijem radu aktivno sudjelujem.

Izbornik