• Naslovna
  • Kultura
  • U utorak na tvrđavi izložba fotografija s početka 20. stoljeća “Svjetlopisi pod bosanskim nebom” autora Mate Kaića

U utorak na tvrđavi izložba fotografija s početka 20. stoljeća “Svjetlopisi pod bosanskim nebom” autora Mate Kaića


U Galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi u utorak će se s početkom u 18 sati otvoriti izložba fotografija nastalih početkom 20. stoljeća pod nazivom “Svjetlopisi pod bosanskim nebom” autora Mate Kaića.

Kninski muzej ovu vrijednu izložbu organizira u suradnji s Franjevačkim muzejom i Galerijom Gorica u Livnu.

Izložba Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom plod je vrijedne stečevine koja se sastoji od 327 staklenih ploča (negativa, pozitiva i dijapozitiva u boji), kamere s pripadajućom fotografskom opremom i nekoliko priručnika za fotografiju na njemačkome jeziku. S obzirom da se Kaić bavio fotografijom u vremenu kada su se svjetlopisi bilježili i čuvali na staklenim pločama, pravo je čudo da su se ti zapisi uspjeli sačuvati do danas.

Mato Kaić, prvi livanjski fotoamater, bio je član poznate livanjske obitelji Kaića, sin livanjskog trgovca i gradonačelnika, veliki intelektualac, gospodarstvenik, poljoprivrednik i umjetnik. Kaić je primjer čovjeka koji je u prilikama svoga vremena i prostora znao iskoristiti stečene preduvjete za osobnu edukaciju (talent, ljubav znanje i materijalni podlogu) te je kroz početni hobi zabilježio i ostavio u baštinu neprocjenjivu dokumentarnu i umjetničku sliku jedne povijesne dionice Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na početku XX. st kada je većina stanovništva na našim prostorima živjela od poljoprivrede i stočarstva Mato Kaić iz ljubavi i potrebe da fiksira jedan trenutak zavičajne ljepote ostavlja nam u baštinu svoj memento.

Kaićeve povijesno-etnografske fotografije iskazuju njegov istančan osjećaj za izbor motiva i postojeći trenutak kao i izvanredan smisao za kompoziciju, kadar i osjećaj za emociju koja daje notu eteričnosti na njegovim svjetlopisima. On tako brižljivo odabire trenutak da je teško govoriti o pukim slučajnostima, nego je očigledno riječ o vrsnoći metiera. Crno-bijela fotografija danas se smatra umjetničkom fotografijom, a Mato Kaić već u prvim desetljećima XX. st. eksperimentira s fotografijom u boji, koja se tek probija na scenu. Takve činjenice govore o Kaićevu interesu za aktualna kretanja u fotografiji, koja je pratio putem bečkih publikacija i primjenjivao ih u svojem radu.

Njegove naturalističke scene, neke s notom nadrealizma, toliko su sugestivne upravo stoga što su istinite i nama svima tako tople, jer nas vraćaju u ne tako davna, a opet izgubljena vremena.
U Kninskom muzeju biti će izložena 62 predmeta (fotografije, dijapozitivi, fotografska oprema, stručna literatura).

Izbornik