• Naslovna
  • Društvo
  • Nakon 500 godina u Potkonju niče prvi sakralni objekt; Kapela sv. Bartolomeja bit će posvećena 24. kolovoza

Nakon 500 godina u Potkonju niče prvi sakralni objekt; Kapela sv. Bartolomeja bit će posvećena 24. kolovoza


Dana 29. svibnja 1522. godine, prije točno 500 godina (obljetnica je prekosutra) Turci su zauzeli Knin i porušili sve crkve, između ostalih i katedralu sv. Bartolomeja na Kapitulu.

Petsto godina poslije u Potkonju niče kapela sv. Bartolomeja, a danas je, prigodno, dva dana prije same obljetnice, na kapeli u izgradnji postavljen križ.

Tom prigodom ispred kapele su se okupili župan Marko Jelić, gradonačelnik Marijo Ćaćić, njegov zamjenik Željko Džepina, glavni arhitekt Milan Zoričić i radnici izvođača radova, tvrtke Upravitelj skupa sa svojim direktorom Josipom Kaićem kao i Kninjanin Darko Jelić koji je po Zoričićevom nacrtu izradio vrata kapele.

Kapela će od strane šibenskog biskupa biti posvećena 24. kolovoza ove godine na Dan svetog Bartolomeja, nekadašnjeg zaštitnika grada Knina.

Podsjetimo, Kninski garnizon predao se Turcima 29. svibnja. 1522. godine.

U napadu tog dana sudjelovale su vojske dvaju turskih sandžakata – bosanskog i hercegovačkog s 20 tisuća ratnika, a podržavalo ih je topništvo. Vojsku bosanskog sandžakata predvodio je glasoviti turski vojskovođa Gazi Husref beg, a hercegovačku vojsku, Mahmud beg, jedan od iskusnijih vojskovođa sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Zapovjednik kninske tvrđave Mihajlo Vojković iz Klokoča kod Slunja predao je grad bez borbe.

Nakon što su Turci osvojili Knin, 1522. godine, „stolne su i župne crkve bile popaljene, župe i sela razmetnuta, samostani raskopani i svećenstvo se razbjeglo i rasulo. Zaklonio se tko je živ utekao da sahrani glavu za mletačke bedeme pokraj mora. Od Cetine do Zrmanje nigdje svećenika, niti svetoga mjesta.“, piše hrvatski povjesničar i arheolog Stjepan Zlatović u svom djelu iz 1888. godine.

Izbornik