• Naslovna
  • Kultura
  • Otvorena izložba Herbarij akademske slikarice Nikoline Šimunović

Otvorena izložba Herbarij akademske slikarice Nikoline Šimunović


U Galeriji Kninskog muzeja otvorena je izložba naziva Herbarij akademske slikarice Nikoline Šimunović.

Autorica je izložila mobile naziva “Sve me vodi k sebi” nastale 2021. godine. O izložbi su govorile kustosica Kninskog muzeja Ivana Mikulić Sarić, autorica Nikolina Šimunović i Anita Ruso Brečić, autorica teksta u katalogu izložbe.

Ukoliko izložbu planirate posjetiti, evo i nekoliko izvadaka iz kataloga:

“Tijekom stvaranja svojih umjetnina Nikolina Šimunović proizvede golemu količinu materijala, izrezanih, prošivenih, obojanih, prilijepljenih i oslikanih.

Proces njezina rada jasno se čita iz krajnjeg rezultata. Materijali se slažu u kolaže, povezuju bojom i koncem kao da je riječ o platnima po kojima se veze ili šiva. Potom se multipliciraju nebrojeno mnogo puta u kompozicijama prepoznatljivima po svojoj zasićenoj reljefnoj površini koja diše kroz katkad gušće, katkad tanje slojeve i tonove plave, tamnomodre i tirkizne.

Svjetlost je na njima naizmjence tekuća, zaleđena, difuzna pa propusna. Zahvaljujući tom nepravilnom ritmu, djela Nikoline Šimunović trepere i stvaraju obrise koji se najnježnije artikuliraju u mobilima, finom spoju minijatura s kojima umjetnica intuitivno eksperimentira. Svaki dio prostorne instalacije sačinjene od mobila nazvanih “Sve me vodi k sebi” je malena kapsula u kojoj su u epoksidnoj smoli sačuvani fragmenti kolaža kao što su u herbariju sačuvane latice, lišće ili korijeni nekih davno živih biljaka.”

Foto: Ante Šimić

Izbornik