• Naslovna
  • Društvo
  • Održana svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije: “Ne živimo suživot nego život”

Održana svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije: “Ne živimo suživot nego život”


U Kninu je danas održana svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

Predsjednik Vijeća Borislav Šarić je istaknuo da u našoj županiji odnos srpske nacionalne manjine i većinskog hrvatskog naroda može biti za primjer. Ipak naveo je i probleme poput demografskih budući da se broj pripadnika ove nacionalne manjine po najnovijem popisu smanjio pa će u Skradinu ostati bez mjesta dogradonačelnika, a upitna je i većina u Kistanjama.

Naveo je i problem zapošljavanja u tijelima lokalne i regionalne samouprave i javnim poduzećima te pozvao svoje sunarodnjake da se pri zapošljavanju pozovu na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić je naglasio kako u Kninu ne postoji suživot nego zajednički život pripadnika manjinskog i većinskog naroda. Spomenuo je i kako je izbor Anje Šimprage za potpredsjednicu Vlade RH dobra vijest za Knin.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga je podsjetila da Hrvati i Srbi na kninskom području zajedno žive stoljećima. Dotaknula se i nedavnih primjera govora mržnje u javnom prostoru naglasivši kako je takve stvari samo čine jačom. Posebno je važnim istaknula skoro otvorenje Srpskog kulturnog centra u Kninu i izrazila nadu da će u tom prostoru vidjeti svu djecu, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Puno aktivnosti u tom novom centru zaželio je i dožupan Ognjen Vukmirović, a saborski zastupnik i gradonačelnik Drniša Josip Begonja je, kao i njegov kninski kolega, umjesto suživota koristio termin zajednički život.

Dodijeljene su i plakete i nagrade Vijeća. Plaketu Simo Matavulj dobili su poduzetnici Brankica Borović i njen suprug Paolo, Plaketu Savo Bjelanović primili su poduzetnik Pero Škorić i gradonačelnik Skradina Antonio Brajković, a Nagradu Dositej Obradović zaslužili su novinari Vaska Radulović i Zdravko Likić.

Izbornik