• Naslovna
  • Kultura
  • Natalija Princi u knjižnici predstavila knjige o posluhu i Ardubi: “Zaboravili smo na svoju ilirsku prošlost”

Natalija Princi u knjižnici predstavila knjige o posluhu i Ardubi: “Zaboravili smo na svoju ilirsku prošlost”


Predstavljanje knjiga Natalije Princi sinoć u knjižnici na kraju je jako sličilo susretu neke šire ekipe u kafiću na kavici ili pivu. Dosta spontanog pristupa autorice, ali i posjetitelja, puno interakcije i intimna atmosfera.

Zapravo, predstavljanje knjiga takvo bi i trebalo biti. Bez ukočenosti, formalnosti i dosadnih protokola i više kao druženje u dnevnom boravku ili kafiću. Bez obzira na temu, a teme knjiga Natalije Princi su više nego teške.

Predstavljajući svoju knjigu „Osmi grijeh – posluh“, Natalija Princi je upozorila na strašnu opasnost koju za pojedinca i društvo može izazvati nekritički posluh prema autoritetima.

Stanje svijesti u kojem smo spremni bespogovorno poslušno izvršiti naredbe autoriteta pa čak i ako su te naredbe ubojstvo i mučenje drugih ili čak suicid – Amerikanci nazivaju agentna svijest. Kod nas nažalost jezični termin za tu užasnu posljedicu posluha ne postoji, naglasila je Princi.

Govoreći o knjizi „Arduba – dokaz iz tišine“, istaknula je kako u Hrvatima i generalno u ljudima na balkanskim prostorima postoji nekakav unutarnji gnjev zato jer smo zaboravili na svoju ilirsku prošlost koja je itekako traumatična.

To je prošlost u kojoj su Rimljani, nakon 200 godina rata, sravnili sa zemljom ilirske gradove (među kojima i Knin) i nasilno izbrisali iz sjećanja sve što je vezano za Ilire, uključujući njihovu povijest, kulturu, običaje i jezik, uvevši Damnatio memoriae (oblik javne posmrtne kazne – postupak zabrane sjećanja i protjerivanja iz javne uspomene).

Nekakva energija prostora, ali i energija predaka, ne da nam ipak da tu prošlost i taj identitet u potpunosti i do kraja zaboravimo, zaključila je Princi.

Knjige Natalije Princi mogu se posuditi u kninskoj knjižnici.

I. Š.

Izbornik