• Naslovna
  • Društvo
  • Novi zakon o vodnim uslugama naštetit će Gradu i građanima; Grad Knin se obratio Ustavnom sudu

Novi zakon o vodnim uslugama naštetit će Gradu i građanima; Grad Knin se obratio Ustavnom sudu


Novi zakon o vodnim uslugama naštetit će Gradu i građanima na više načina zbog čega se Grad Knin obratio Ustavnom sudu. Kazao je to na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Marijo Ćaćić kojemu su podršku dali i župan Marko Jelić kao i gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec.

Konferencija za novinare je trajala čak 45 minuta, a ovdje ćemo pokušati sažeti koje su najbitnije zamjerke novom zakonu i koji su pravni koraci poduzeti kako bi se zakon povukao.

Novim zakonom Grad Knin će morati predati vodne građevine i zemljišta čiji je vlasnik i koja vrijede 250 milijuna kuna šibenskom Komunalnom poduzeću bez ikakve naknade. Vodouslužnu nadležnost nad kninskim područjem dobit će šibensko Komunalno poduzeće, a sve to će značiti značajan porast cijena vode za građane i značajan pad kvaliteta usluga, pa čak i propast vodoopskrbnog sustava. Dodatni problem ovog zakona je što će općine Kijevo i Civljane skupa s izvorom Cetine pasti pod nadležnost Komunalnog poduzeća iz Sinja što će stvoriti nove probleme, na primjer, onemogućit će građenje vodovoda za Polaču.

Zakon nema geografskog, funkcionalnog i operativnog smisla, u koliziji je s Ustavom RH i Zakonom o trgovačkim društvima, a Vladina uredba donesena je prije javne rasprave iako je bilo preko 200 komentara.

Zato je Grad Knin angažirao jedan poznati odvjetnički ured iz Zagreba te zatražio od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti članaka 88. i 89. Zakona s Ustavom RH.

U ovoj borbi protiv lošeg zakona Gradu Kninu će se pridružiti i drugi gradovi.

I. Š.

Izbornik