• Naslovna
  • Društvo
  • Kninski bend The Alibor uvršten u Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka

Kninski bend The Alibor uvršten u Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka


Kninski bend The Alibor uvršten je u Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka.

Enciklopedija autora Zorana Tučkara i Stjepana Vrečka obuhvaća 336 bendova koji su ostavili zapaženi autorski trag i obilježili glazbenu scenu od 2000. godine do danas i to od mainstream izvođača do široj publici manje poznatijih imena.

– Knjiga sadrži izvođače koji su debitirali u ovom mileniju pri čemu smo isključili umjetnike koji su bili autorski aktivni i ranije, u drugim formacijama, kao i izvođače čija je muzika, da oprostite na izrazu, loša. Dakle, tri su kriterija, stilski, estetski i kronološki – kažu autori i naglašavaju kako je od početnog popisa bendova u konačni izbor za enciklopediju ušla samo polovica.

Dodaju da su na njoj radili dvije godine surađujući s diskografima, glazbenicima, poznavateljima glazbe i glazbenim kritičarima.

Predgovor je napisao poznati glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

– Čitajte ovu knjigu i slušajte izvođače uvrštene u nju. Mogli biste se iznenaditi tko sve i kakvu glazbu stvara i svira u Hrvatskoj, a da o tome mnogi, nažalost, ni nemaju većih saznanja – savjetuje Dragaš.

Izdavač enciklopedije je zagrebački Rockmark koji se do sada istakao nizom književnih dotisaka i prijevoda uspješnih biografija velikih glazbenih zvijezda.

Enciklopediju možete posuditi u kninskoj knjižnici, a ako niste slušali The Alibor, u nastavku je YouTube link njihove pjesme “Šu Šu”. Tekst za pjesmu napisao je Dragan Babić Pećko.

Izbornik