Gradsko vijeće usvojilo proračun za iduću godinu


Gradsko vijeće usvojilo je proračun za iduću godinu u visini od 163 milijuna kuna. Najveći dio tog iznosa odnosi se na planirana sredstva od EU projekata, odnosno Intervencijskog plana.

Usvojen je i treći, zadnji ovogodišnji rebalans proračuna u visini od 144,5 milijuna kuna što je 36, 5 milijuna kuna manje od prvotno planiranog. Riječ je o EU sredstvima koja su planirana ove godine, ali nisu realizirana. Njihova realizacija očekuje se iduće godine.

Vijećnik Mosta Tomislav Čolak primijetio je da su prihodi od poreza na dohodak manji za 700 tisuća kuna. Zanimalo ga je znači li to pad broja zaposlenih u gradu.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić mu je odgovorio da je razlog u novom zakonu po kojem mlađi od 30 godina ne moraju plaćati porez na dohodak.

-Poduzetnički centar je trenutno najveće ulaganje u Dalmaciji i realizacijom ovog projekta rast će i prihodi od poreza na dohodak – odgovorio je Ćaćić.

U raspravi o rebalansu programa infrastrukture vijećnik HDZ-a Goran Mrnjavac je predbacio da se više novaca ulaže za asfaltiranje cesta u selima i zaselcima nego u gradu.

– Zadnjih dvadeset godina više se ulagalo u gradsku infrastrukturu pa je red da se ulaže i u sela – odgovorio je gradonačelnik Ćaćić.

Mrnjavac je komentirao i rebalans programa kulture. Čestitao je izvršnoj vlasti na organizaciji Adventa, ali je ustvrdio da je riječ o zabavnom sadržaju te da Kninu treba više kulturnih sadržaja.

Gradsko vijeće usvojilo je danas demografske mjere u visini od 800 tisuća kuna. Za prvo dijete Grad će darovati pet tisuća kuna, za drugo sedam tisuća, za treće devet, a za četvrto 12 tisuća kuna.

Vijeće je usvojilo i odluku kojom se osnovica za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika usklađuje s osnovicom za državne dužnosnike, odnosno raste sa 3.100 na 3.890 kuna. Riječ je o usklađivanju sa zakonom, pojasnila je pročelnica Sanda Petrović Brnić.

Gradski parlament usvojio je i odluku o izradi izmjena i dopuna GUP-a. Jedan od razloga je i izmjena uvjeta građenja unutar kompleksa DIV-a na području Poduzetničke zone Bare kako bi se omogućilo povećanje postojeće proizvodnje.

U vijećničkim pitanjima, vijećnik Tomislav Čolak, koji je danas za govornicu izlazio 50-ak puta, pitao je što se događa s pročišćivačem.

– Tehnički pregled je bio u svibnju. Uporabnu dozvolu još nismo dobili, a nadamo se da i nećemo te da će izvođač radova graditi pročišćivač na novoj lokaciji – odgovorio je gradonačelnik Ćaćić.

I. Š.

Izbornik