• Naslovna
  • Kultura
  • U knjižnici izložba “zidnih novina” o zabavi u starom Kninu

U knjižnici izložba “zidnih novina” o zabavi u starom Kninu


U knjižnici je jučer otvorena zanimljiva izložba zidnih novina koje pričaju priču o starom Kninu, njegovim običajima, zanatskim radnjama, kultnim mjestima i načinu zabave mladih ljudi 50-ih, 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća.

Uz stare fotografije grada, na zidnim novinama su i ekskluzivna kazivanja starih Kninjana, redom – Milana Zoričića, Milorada Micka Dujmovića, Vjekoslava Šavie Živkovića, Margarite Kasza Sinobad, Anđelke Drače, Anke Podrug i Jasminke Kokole Vukojević.

Njihova kazivanja su odabrali, uredili i kompilirali učenici i učenice kninske srednje škole tako da je ovaj projekt, osim kulturne i zavičajne vrijednosti, dobio i dodatnu – međugeneracijsko povezivanje mladih i starijih Kninjana što je posebno, otvarajući izložbu, podvukao i profesor Zvonko Brečić.

Projekt “Zidnih novina” vodi udruga Porta u suradnji s Narodnom knjižnicom – Knin, Srednjom školom Lovre Montija i Otvorenim likovnim pogonom iz Zagreba, a ako to prevedemo na ljude – to su Aleksandra Sinobad, Ana Šimić Sunko, Zvonko Brečić i Maša Štrbac.

Projekt financira Ministarstvo kulture i medija.

I. Š.

Izbornik