• Naslovna
  • Društvo
  • Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira obilježila Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira obilježila Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje


Piše: Barbara Alilović, predsjednica udruge Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira

Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira sinoć je na Trgu Ante Starčevića obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Položivši vijenac članovi udruge zapalili su svijeće pred križem spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95, te se pomolili za sve poginule i nestale hrvatske branitelje predvođeni kninskim gvardijanom fra Josipom Gotovcem, te u društvu hrvatskih branitelja iz Vukovara i Knina.

Prikazan je dokumentarni film Pet zapovjednika obrane vukovarskog Sajmišta produciran od strane Humanitarno-kulturnog braniteljskog centra Vukovar. Producent je Nikola Tarle, režiser Vladimir Andrić, a scenaristkinja: Milka Vida.

Ovaj emotivni dokumentarni film došli su u Knin predstaviti Nikola Tarle – inicijator i producent filma, višestruko odlikovani vukovarski branitelj, predsjednik Humanitarno-kulturnog braniteljskog centra Vukovar, Ivan Anđelić-Doktor – preživio pakao Vukovara, a potom otišao u obranu Rame odakle je podrijetlom, Damir Maduna – satnik HV-a u mirovini, sudionik bitke za Vukovar, operacija Maslenica, Bljesak i Oluja.

Legendarni zapovjednici obrane Sajmišta – pet heroja, domoljuba i junaka:

DAMJAN SAMARDŽIĆ, ratnog imena ‘Veliki bojler’, prvi zapovjednik obrane Sajmišta

PETAR KAČIĆ, ratnog imena ‘Srednji bojler’, drugi zapovjednik

VELIMIR ĐEREK, ratnog imena ‘Sokol’, treći zapovjednik

IVAN POLJAK, također ratnog imena ‘Sokol’, četvrti zapovjednik

JOSIP TOMAŠIĆ-OSA, peti, posljednji zapovjednik obrane Sajmišta

Ovim putem zahvaljujemo Gradu Kninu na pokroviteljstvu, Caffe baru Square na susretljivosti i ustupanju prostora, sugrađanima na odazivu te cijenjenim gostima iz Vukovara na ovoj večeri punoj poštovanja prema braniteljskoj žrtvi.

Nadamo se da su naši gosti iz Knina ponijeli u Vukovar ispunjena srca kao što su i naša ispunili svojim dolaskom te se veselimo slijedećim susretima!

Izbornik