• Naslovna
  • Društvo
  • Mali rječnik političkih pojmova: Doznajte što je totalitarizam, što je distopija i sl.

Mali rječnik političkih pojmova: Doznajte što je totalitarizam, što je distopija i sl.


U svrhu zabave i edukacije čitatelja donosimo mali rječnik političkih pojmova. Svaka sličnost odabira pojmova s aktualnom situacijom je slučajna.

1. Distopija – ideja društva koju karakteriziraju negativni, antiutopijski elementi koji variraju od ekoloških i medicinskih do političkih i društvenih pitanja. Distopiju karakteriziraju kolaps društva, politička represija, totalitarizam i gubitak temeljnih prava i sloboda.

2. Totalitarizam – politički sustav u kojem je vlast pod kontrolom jedne političke organizacije ili stranke koja ne prepoznaje granice svojih ovlasti. Zbog toga nastoji kontrolirati sve aspekte javnog i privatnog života.

3. Ustav – Ustav je temeljni pravni akt neke države kojim se uspostavlja politički i pravni poredak.

4. Sloboda – mogućnost samostalnog, nezavisnog djelovanja, mogućnost samoodređenja čovjeka. Francuzi su ustanovili da je stanje slobode prirođeno čovjeku radi činjenice da posjeduje dušu i svijest. Ideal slobode pokretač je ljudske aktivnosti, dok društveno ograničavanje slobode pojedinca mora i može biti jedino dopušteno na sprječavanju gubitka sloboda drugih jedinki. Sloboda je često bila uzrok revolucijama.

5. Oportunizam (lat. opportunus – povoljno, odgovarajuće) označava prilagodbu na odgovarajuću specifičnu situaciju ili lokaciju. Oportuno ponašanje nije uvijek u skladu s vlastitim principima, ali je korisno u pogledu na probitačnost, na korištenje prednosti, pogotovo u političkom i društvenom kontekstu.

6. Revolucija – (lat. revolutio – “preokret“) je temeljita promjena moći ili organizacijskih struktura koja se događa u vrlo kratkom razdoblju.

I. Š.

Izbornik