Natalija Princi: Tri ilirska grada koja su pružila najveći otpor Rimu nalazila su se na području Knina


Arduba, Splonum i Retinum, zadnja tri ilirska grada koja je osvojio Rim u Batonskom ratu 9. godine poslije Krista nalazila su se na području Knina – izjavila je splitska publicistkinja i istraživačica Natalija Princi u HRT-ovoj emisiji „Na rubu znanosti“.

Natalija Princi smješta Retinum u Knin.

– Knin je jako bitan antički grad, U srednjem vijeku Knin se naziva Tininium. Taj naziv dolazi od Retinum. Etimološki i strateški logično. U Kninu se dogodio veliki pokolj rimske vojske jer su kod opsade tog grada građani Retinuma na gradini na Spasu postavili tinjajuću vatru. Znajući da će Rimljani probiti obrambene zidove i ići pljačkati jedan od najbogatijih gradova Dalmacije, Kninjani su ih zatvorili u jedan vatreni obruč – priča Natalija Princi.

– Nakon što su Rimljane zatvorili u vatreni obruč u spisima se spominje da su žitelji Retinuma iščezli kroz podzemne prostorije. Ilirski Retinum se nalazio na gradini na brdu Spas. Bila sam sa speleologom Tonćijem Rađom na Spasu i našli smo spiljski prostor koji se možda koristio za to – izjavila je splitska istraživačica.

Arduba je po njoj bila u Strmici.

– U rječniku Fausta Vrančića latinska riječ „ardus“ prevedena je kao „strm“. Ardubu su dosad smještali ili u Vranduk ili u Knin. Međutim u rimskim spisima se opisuje da je ispod zidina Ardube išla rijeka vrlo brzog toka. Po meni se Arduba nalazila u Strmici. To je bila tromeđa Delmata, Japoda i Diciona, a Germanik je pri osvajanju Ardube krenuo iz Siscie prateći tok Une i došao do Strmice – kaže Natalija Princi.

Splonum je, kaže, bio u Plavnu.

– Splonum smještam u Plavno. Čista etimologija – Splonum, Splavnum. To je isto tromeđa i vodom bogato područje. Rimljani su imali pratum legionis u Plavnu i sproveli su vode Plavna (Radljevac) do Krke, odnosno do svog logora u Ivoševcima – tvrdi Princi.

Natalija Princi prošle je godine objavila proznu knjigu „Arduba: dokaz iz tišine“. Autorica je i dosta čitane knjige „Osmi grijeh: Posluh“.

Cijelu emisiju pogledajte na linku ispod

I. Š.

Izbornik